Ovidiu Tender, dezvăluiri explozive despre cum a fost băgat în pușcărie de Statul Paralel. Despre aportul lui Bica, Maior și Coldea

Ovidiu Tender, dezvăluiri explozive despre cum a fost băgat în pușcărie de Statul Paralel. Despre aportul lui Bica, Maior și Coldea

Ovidiu Tender, un om de afaceri cunoscut și foarte important cu ani în urmă, când stătea la masă cu mai marii din politica țării și când sponsoriza evenimente internaționale ale serviciilor secrete, a făcut niște ani de pușcărie. Și-a pus cineva ambiția să-l doboare, a susținut omul cu afaceri în Africa. Acum s-a hotărât să povestească.

Tender a ieșit din Penitenciarul Târgu-Jiu în noiembrie 2019, după ce magistrații Judecătoriei Târgu-Jiu au aprobat eliberarea condiţionată a omului de afaceri. Acesta a fost condamnat, în 2015, la 12 ani şi şapte luni de închisoare, în dosarul Carom.

Existența campaniei „Noi suntem Statul”, cum a numit Evenimentul zilei seria de articole prin care a făcut primele dezvăluiri despre dosare fabricate, sau „Statul Paralel”, cum e mediatizat astăzi, a fost și este confirmată de tot mai multe persoane care au interacționat, într-un fel sau altul, cu acest sistem toxic. Ovidiu Tender a făcut dezvăluiri explozive despre cum i s-a construit dosarul penal în cadrul unui interviu luat de Anca Alexandrescu și difuzat de postul Realitatea Plus.

 „Unul din ofițeri mi-a spus că urmează arestarea mea”

Ovidiu Tender a povestit cum a aflat că i se pregătește arestarea la DIICOT și de către cine.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În 2005, în decembrie, unul din ofițerii de la judiciar care lucrau în dosarul meu mi-a dat o informație neoficială că urmează să mă aresteze. Nu am înțeles de ce să mă aresteze că nu am făcut nimic. Sunt mai mulți ofițeri acolo și ei vedeau ce se întâmplă probabil...adică nu făceau jocul, dar vedeau”, și-a început povestea Ovidiu Tender.

Era anul 2006 când omul de afaceri chiar a constatat că împotriva lui se urzește un plan. I-au făcut dosarul penal.

”Expertul care fusese angajat în dosar a făcut 3 denunțuri că am încercat să-l mituiesc..un denunț în decembrie, altul în ianuarie și altul în februarie. În decembrie a zis că i-am oferit 200 de mii de dolari. Eu nu-l cunoșteam, și el a zis că nu mă cunoștea. A zis că i-am oferit printr-un prieten al cărui nume nu poate să-l spună, pentru că nu vrea să-l expună, dar că l-am trimis cu 200 de mii în decembrie, iar în ianuarie i-am oferit 100 de mii… apoi, 50.000 de dolari. În fine, cert e că a fost suficient să stea la baza arestării mele”.

Tender, pasat între Servicii

În septembrie 2006, au fost schimbații șefii serviciilor secrete. La SRI a fost numit George Maior, la SIE a rămas o perioadă generalul Silviu Predoiu până la numirea lui Claudiu Săftoiu, iar de la DIPI – serviciul de la Interne, generalul Virgil Ardelean a fost înlocuit.

În interviu, Anca Alexandrescu îl întreabă pe Tender „ce s-a întâmplat când s-au schimbat conducerile la serviciile secrete?”. Iar răspunsul e elocvent:

„A dispărut presiunea, m-au eliberat instananeu și dosarul a avut un curs normal”, a spus omul de afaceri, cândva apropiat al șefilor SRI și SIE înlocuiți: Radu Timofte și Gheorghe Fulga, plus fostul șefi SIE, Ioan Talpeș.

„Mi-am văzut mai departe de afaceri. În 2010 am plecat în Africa. Din 2006 până în 2010, în țară am fost liniștit, cu afacerile curate. Procesul s-a derulat în ritmul lui.. da, m-au trimis în judecată. Alina Bica a făcut rechizitoriul.

Acum știe ce i s-a întâmplat, a dat arestării lui o altă dimensiune.

„Au fost două etape diferite, două echipe diferite. Cea din 2006 și cea de după 2006. Nu s-a întâmplat o preluare a sitemului de la cei care erau înainte, cred că sistemul s-a dezvoltat și a crescut foarte mult”, este de părere Ovidiu Tender, omul bogat care a stat la masă cu mulți politicieni și șefi din servicii.

Rolul fostei șefe a DIICOT în povestea penală a lui Tender

Omul de afaceri a relatat ce i s-a întâmplat după ce procurorul Alina Bica i-a întocmit rechizitoriul și l-a trimis în judecată. Povestea este șocantă și probabil că nu va fi vreodată confirmată de o anchetă făcută profesionist.

Ovidiu Tender: „După ce Alina Bica n-a mai fost secretar de stat, la scurt timp, a venit la mine, m-a căutat printr-un interediar.. Ionuț Mihăilescu, fostul consilier al doamnei Bica (n.r. fost ofițer MI, inculpat ulterior pentru divulgare de informații secrete). A venit Ionuț în 2012, a spus că vrea să mă vadă”.

Ionuț Mihăilescu a venit cu Alina Bica la biroul lui Tender. Afaceristul spune că au venit să-l informeze că tot ce i s-a întâmplat a fost „un joc, că s-au făcut presiuni” pentru a fi arestat.

Ovidiu Tender: „Bica mi-a spus că urmează să fie nominalizată ca șefă la DIICOT”.

Anca Alexandrescu: „De unde se știa că va fi Bica la DIICOT?

O.T.: „Nu știu de unde știa ea, ea știa, nu știam eu”.

A.A.: „Cine îi promisese?”

O.T.: „Victor (Ponta)”. Ea încerca să elimine orice potențiale riscuri. Știa că am o relație.. și a venit ca nu cumva să-i pun piedici la Ponta (n.r. Bica îi făcuse rechizioriul!). Și mi-a spus că de pe această poziție va putea să mă ajute să închidem dosarul”.

A.A.: Păi dosarul era în instanță?!”.

O.T.: „Și ce dacă era în instanță?”.

A.A.: „Cum ar fi putut să vă ajute, dacă era în instanță, din poziția de șefă la DIICOT?”.

O.T.: „Determinând atitudinea procurorului de ședință. Pentru că dacă pocurorul nu cere condamnarea, judecătorul nu poate să dea altceva decât i se cere”.

Cum a scăpat Ovidiu Tender de procurorul care îi cerea arestarea

Ovidiu Tender a dezvăluit și care a fost metoda prin care, învățat, a scăpat de procurorul de ședință care îi cerea condamnarea. A spus că a rămas în contact cu Alina Bica, iar pe Ionuț Mihăilescu l-a angajat la firma sa, ca să poată menține discret legătura cu șefa DIICOT.

Ca să scape de procurorul de ședință, Ovidiu Tender l-a angajat pe fratele acestuia ca avocat.

„Am înțeles că era o metodă. Dacă îl angajai pe fratele procurorului care era avocat, el trebuia să se retragă din caz.. Și atunci cea mai ușoară soluție era să-l angajezi pe fratele lui”, a arătat Tender.

Cu avocatul a vorbit și Bica, și el mai apoi. Fratele procurorului a fost de acord și i-a cerut 100.000 de euro ca să-l reprezinte în instanță.

„Normal că era o înțelegere între ei, după părerea mea.. Între timp ajunsese Alina la DIICOT și am zis să fac economii și am mers pe varianta asta. Procurorul de ședință s-a retras și a pus un alt procuror. Și în 2014 a venit procurorul de ședință și a spus că este de părere ca mie să-mi dea pedeapsă cu suspendare. Era prima instanță, ca să nu ceară achitare din prima, a cerut pedeapsă cu suspenadre. Cu asta s-a încheiat procesul, cu solicitarea procurorului să mi se dea pedeapsă cu suspendare. A început scandalul cu Elena Udrea și cu Bica. S-a încheiat procesul meu, urma să se pronunțe, au apărut pozele cu ele (n.r. la Paris), s-a amânat pronunțarea , au arestat-o pe Bica de pe stradă”.

Relația lui Bica cu Coldea și șpaga dată de Tender

Alina Bica a zis că a chemat-o Coldea la SRI și a întrebat-o în ce stadiu este dosarul Tender, i-a spus Anca Alexandrescu în interviu lui Ovidiu Tender. Iar afaceristul a continuat seria dezvăluirilor.

Omul de afaceri a spus că nu cunoaște despre motivele acestei întâlniri și că el își pusese baza în ceea ce discutase cu Bica: „Eu am sperat că mustrările ei de conștiință stau la baza deciziei”. A confirmat și dezvoltat ceea ce spuse, cu ani în urmă, soția sa presei. Este vorba de cadourile pe care Alina Bica le-ar fi primit de la familia Tender: „un ceas Rollex, poșete de mii de euro și multe alte lucruri”.

Ovidiu Tender spune că se știe nevinovat, dar prin aceste cadouri doreau „nu să o stimulăm, ci să o recompensam pentru atitudinea pozitivă pe care o avea cu mine”.