Deputatul PNL Ovidiu Raetchi vine cu o soluție pentru una dintre cele mai mari probleme din România: criza demografică. La momentul actual, România se confruntă cu o scădere dramatică a natalității. Numărul extrem de mic de copii născuți și migrarea masivă a tinerilor care aleg să își construiască un viitor mai bun în străinătate reprezintă două dintre elementele principale care stau la baza acestui fenomen.
Cu toate că până la acest moment nu toată lumea conștientizează gravitatea acestei situații, pe termen lung consecințele pot fi catastrofale. Forța pieței de muncă și sistemele de asigurare socială și pensii vor fi profund afectate.
„Romania cunoaste cea mai grava criza demografica din ultimii 50 de ani. E limpede ca solutiile gandite pana acum s-au dovedit nefunctionale si ca trebuie sa mergem la radacina fenomenului: calitatea serviciilor din maternitati, criza creselor si a gradinitelor, lipsa unor politici care sa permita parintilor o viata profesionala de succes concomitent cu cea de familie. Pachetul legislativ lansat azi in dezbatere publica, cu sprijinul unor specialiati in domeniu de la care am avut mult de invatat, cauta tocmai aceste solutii de profunzime”, susține Ovidiu Raetchi.
Inițiativă legislativă care propune ca mamele sau, după caz, persoanele care au în întreținere copii cu vârsta de până la trei ani, să beneficieze de vouchere valorice în valoare lunară de 150 de euro pentru fiecare copil cu vârsta de până la trei ani, destinate achiziționării de servicii de asistență și îngrijire a copilului, care pot fi utilizate la creșe, grădinițe, servicii bone, etc.
Pachetul legislativ propus de Ovidiu Raetchi conține următoarele proiecte de lege:
Proiect de lege care încurajează companiile private cu minim 30 de angajați să construiască creșe sau grădinițe pentru copiii angajaților acestora, scutindu-se din plata impozitului pe profit, anual, sumele de bani utilizate pentru construirea și/sau întreținerea acestor spații.
Proiect de lege pentru sprijinirea creării Băncilor de Lapte Matern, având în vedere situația critică în care se află România din acest punct de vedere.
Inițiativă legislativă care presupune înființarea unei Comisii Naționale de Alăptare - soluție recomandată de Unicef și Organizația Mondială a Sănătății, printre statele care au deja o astfel de Comisie numărându-se Germania, Statele Unite, Canada. Situația precară în care se află România din acest punct de vedere face necesară adoptarea unor măsuri de stimulare a practicilor alăptării.
Inițiativă legislativă care să ofere un cadru legal prin care mamele pot îngriji simultan până la trei copii, inclusiv cei proprii, lucrând ca bone, acesta fiind, de asemenea, un proiect implementat cu succes în state occidentale.
Proiect de lege pentru acreditarea maternităților ca Spitale Prietene cu Copilul - clasificare lansată de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății.
Convingerea majorității parlamentare să voteze unul dintre proiectele de lege blocate în Parlament destinate clarificării profesiei de moașe, conform Directivelor europene aflate în vigoare.