Vicepreședintele Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, a precizat, duminică, că ordonanța de urgență pe care a anunațat-o ministrul Justiției cu privire la repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnați de către complete constituite ilegal, nu reprezință o formă de amnistie și grațiere, așa cum s-a vehiculat.
Nicolicea a declarat pentru Stiripesurse.ro că aceasta este o „măsură minimă obligatorie”.
„Repunerea în termen ca să poți avea cale extraordinară de atac înseamnă că ai posibilitatea să încerci această cale extraordinară și întâi se judecă admisibilitatea ei. Asta nu înseamnă că judecătorul îți va admite, obligatoriu, acest recurs. Dacă cineva își imaginează că este o formă de grațiere sau amnistie, se înșală. Ministrul a făcut un lucru în concordanță cu modul în care lucrează justiția, deci un judecător va decide dacă admite cererea și un complet va lua la verificat situația în cazul în care se admite solicitarea. Era măsura minimă obligatorie”, a precizat Eugen Nicolicea.
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a afirmat, duminică seară, că are draftul ordonanţei prin care se vor putea contesta toate sentinţele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. Potrivit ministrului Justiției ar exista baza legală să se anuleze toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014.
”Dăm OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnați de către complete nelegal constituite și vor putea face contestație în anulare, repuși fiind în termen prin ordonanță, iar instanța, în complet legal constituit, va judeca”, a zis Toader.
De asemenea, Tudorel Toader a mai spus că numai premierul Viorica Dăncilă va hotărî când va decide să dea proiectul de ordonanță spre adoptare în Parlament.