Joi, liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că OUG 114 este pe cale de a provoca o apocalipsă economică, iar efectele catastrofale pe care le va avea, vor fi resimțite de fiecare român în parte. De asemenea, liderul PNL mai susține că PSD și ALDE au transformat sistemul financiar – bancar în inamicul public numărul 1.
„După emiterea OUG 114 am declanșat un șir de consultări cu toți actorii economici și sociali care sunt afectați negativ de reglementările antieconomice care sunt prevăzute în OUG 114. Astăzi am avut o întâlnire cu reprezentanții Asociației Băncilor din România în care am făcut o evaluare a consecințelor economice negative ale prevederilor din OUG 114, care introduc suprataxa pe active în funcție de ROBOR. Aproape nicio bancă din România nu își poate menține profitabilitatea în condițiile acestei noi taxe care este de fapt o suprataxă pe activele bancare, dacă menține, evident, nivelul dobânzilor și condițiile de creditare de astăzi. Generarea de pierderi către bănci, cu siguranță, va determina băncile să ia fie decizia de a înăspri condițiile de creditare pentru a putea să-și mențină profitabilitatea, fie decizia de a împacheta și de a pleca din România. Oricare dintre aceste decizii vor fi luate de băncile din România, vor avea consecințe extrem de negative asupra fiecărui cetățean român”, a declarat Orban conform comunicatului de presă remis redacției.
„Trebuie să ieșim din retorica populistă, care este folosită de partidele de guvernământ PSD-ALDE, care au transformat sistemul financiar-bancar într-un inamic public, intr-un mod cu totul și cu totul artificial.
Sănătatea economiei depinde, în primul rând, de sănătatea sistemului financiar-bancar. OUG 114 riscă să provoace o apocalipsă economică, pentru că efectele catastrofale pe care le are asupra sistemului financiar-bancar, vor fi resimțite de fiecare român. Rata pe care o plătește la bancă fiecare român există riscul să crească, pentru că ținând cont de decizia Curții Constituționale privind impreviziunea, practic, apariția OUG 114 a creat condiții de impreviziune pentru toate contractele de credit care există astăzi și de altfel se știe foarte bine acest lucru că niciun actor economic, nicio bancă nu își poate permite să funcționeze pe pierdere, pentru că băncile nu operează numai cu capitalul propriu, băncile au grijă de banii celor 10 milioane de deponenți din România. Au grijă ca acești bani să fie investiți în lucruri care generează, ulterior, venituri, astfel încât să se poată acorda dobânda la depozit, care este acordată pentru banii care sunt depuși la bănci de cei 10 milioane de români care au decis să depună banii la bănci, ori în condițiile acestea este foarte clar că și pentru toate companiile, iar lucrul acesta deja se întâmplă”, a mai spus Orban.
„Condițiile de creditare se vor înăspri, vor crește dobânzile și costul finanțării pentru fiecare companie românească se va mării, afectând profitabilitatea și competivitatea companiilor românești. Au început negocieri în care băncile pentru a putea să-și țină profitabilitatea sunt obligate de Guvern să înăsprească condițiile de creditare către companii. Până la urmă și statul a pierdut, dar de fapt statul nu pierde, pierde contribuabilul român, pentru că statul va fi obligat să se împrumute la randamente mai mari, iar contribuabilul va trebui să plătească mai mult pentru plata banilor împrumutați de stat, prin emisiile de titluri de stat.
Să nu mire pe nimeni faptul că multe companii românești vor da faliment, faptul că foarte mulți români nu vor mai fi considerați bancabili și nu vor mai primi credite, să nu mire pe niciun român că atunci când se va duce la bancă nu va mai găsi aceleași condiții de creditate care existau înainte de OUG 114, ca să nu mai vorbim de alte lucruri mult mai grave care s-ar putea întâmpla în condițiile în care actori bancari decid să împacheteze și să plece din România.
OUG 114, și acum m-am referit mai detaliat la consecințele asupra sistemului financiar-bancar și asupra economiei în ansamblu, efectul cel mai grav care se va produce este acela că va frâna creșterea economică existând chiar riscul să ducă spre recesiune, pentru că atunci când banul e mai scump, atunci când companiile se împrumută cu dobânzi mai mari, când cresc posturile creditării disponibilitatea spre a face investiții se reduce foarte mult, foarte multe companii își vor reduce profitabilitatea, iar foarte multe companii vor fi nevoite să plece din România, sau dacă sunt companii românești să închidă porțiile”.
„Lucrurile acestea vor genera o restrângere nu pe termen lung, ci pe termen scurt a posibilităților, a potențialului de creștere economică a României, pentru că dacă adăugăm și o frânare a investițiilor străine, dacă adăugăm bugetul catastrofal care a fost adoptat de majoritatea PSD-ALDE, care de asemenea creează premisele unei reduceri a creșterii economice. Vedem că recesiunea bate la ușă și vedem cu claritate că, România în mod artificial este împinsă într-o criză economică de Guvernul PSD-ALDE.
Transmitem din nou mesajul către toți parlamentarii, indiferent din ce partid politic sunt, au obligația morală să voteze împotriva OUG 114. Dacă la guvernare sunt niște nebuni, niște iresponsabili, niște trădători de țară, niciun parlamentar nu are voie să fie complice cu indivizi de speța lui Vâlcov, Dragnea, Teodorovici, care după părerea mea este declanșată cu premeditare împotriva României”, a mai adăugat liderul PNL.