OUG 114 devine istorie. Decizia Guvernului de eliminare a mai multor taxe

OUG 114 devine istorie. Decizia Guvernului de eliminare a mai multor taxe

Executivul condus de Ludovic Orban se întâlnește în cea de-a doua ședință de vineri, pentru a discuta proiectul de abrogare a OUG 114.

„O să avem o primă lectură a proiectului de lege pe care urmează să ne asumăm răspunderea cât mai repede posibil, mă refer la proiectul de lege de modificare a OUG 114, care înseamnă în mare parte abrogată. Acest act normativ criminal a fost adoptat de pe o zi pe alta, fără niciun fel de dezbatere publică și care a generat efecte nocive care riscă să afecteze economia și societatea în ansamblu.

În mod obligatoriu va trebui să modificăm prevederile din domeniul Energiei, plafonarea prețului. Se știe clar că noi liberalizasem prețul la energie și PSD a revenit la plafonarea prețului pentru producători, încălcând în mod evident legislația europeană. De asemenea, a fost o altă rescticție la export. Deja suntem sub amenințare de procedură de infrigement. Va trebui foarte rapid să anulăm aceste prevederi contrare legislației europene”, declara marți premierul Ludovic Orban.

El a mai precizat că Executivul va veni cu un plan de ajutor pentru companii, adăugând că efectele OUG 144 sunt devastatoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Efectul ordonanței este devastator. Pentru a-și menține profitabilitatea, companiile producătoare au mărit prețul către companii. La ora actuală sunt prețuri crescute, care sunt aproape duble, de exemplu la gaz natural sau electricitate față de prețurile din Germania. Asta a afectat dramatic competitivitatea actorilor economici românești, provocând pierderi foarte mari. Am avut o discuție cu ministrul Economiei și cu cel al Finanțelor. Va trebui să punem la punct o schemă de ajutor de stat, care este folosită în țările europene, pentru a da o gură de oxigen acestor companii, pentru că altfel riscăm ca sute de mii de români să își piardă locurile de muncă, ca urmare a închiderii foarte multor fabrici”, mai declara Orban.

Potrivit ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, Guvernul va elimina mai multe prevederi din OUG 114.

„Eliminarea taxei bancare, eliminarea acelor condiţii pentru administratorii pilonului II de pensii. În ceea ce priveşte taxa pe energie, acolo se lucrează în sistem gradual. Rămâne salariul minim în construcţii, acolo nu ne putem atinge. Eliminăm taxa pentru telecomunicaţii. Încercăm să eliminăm toate elementele nocive ale OUG 114/2018.”, declara Cîțu.

Și președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat săptămâna această că partidul pe care îl conduce este de acord cu abrogarea OUG 114.

„Ieri, la ședința de grup reunit, am hotărât împreună cu deputații și senatorii să mergem și noi pe abrogarea OUG 114. Mai mult, în acest sens, sunt niște prevederi în OUG 114 foarte bune pentru constructorii din România și cei care construiesc în România și ieri am și depus o lege cu prevederile din 114 să rămână în continuare valabile. O singură prevedere, cea referitoare la constructori, o prevedere foarte bună și ar bulversa tot sistemul public de investiții”, declara Ciolacu.