Otrava din farfurie la masa de Crăciun! Mare atenție când mergeți la cumpărături

Otrava din farfurie la masa de Crăciun! Mare atenție când mergeți la cumpărături Sursa foto: arhiva evz

Când vine vorba despre masa de Sărbători, românii sunt campioni la prepararea unora dintre cele mai bune și savuroase mâncăruri. Caltaboșul, sarmalele, friptura, piftia și cârnații sunt doar câteva dintre mâncărurile care fac deliciul tuturor. Cu toate acestea, specialiștii trag un semnal puternic de alarmă în ceea ce privește proveniența cărnii și pericolul major la care ne putem expune cu ușurință.

Masa festivă de Crăciun are la bază o mulțime de mâncăruri preparate din carne. Având în vedere faptul că nu toată lumea este suficient de norocoasă încât să poată procura carne de porc „bio”, românii trebuie să aibă mare grijă la carnea pe care o cumpără din magazine sau din măcelării. Nu mai reprezintă un secret pentru nimeni faptul că anumite sortimente de care s-au transformat în adevărate bombe cu ceas pentru sănătatea noastră.

Cantitățile industriale de antibiotice cu care sunt îndopați puii sau porcii și condițiile insalubre în care sunt crescuți aceștia reprezintă numai câțiva dintre factorii care transformă unele dintre cele mai populare sortimente de carne într-un adevărat pericol pentru cei ce le consumă, scrie RTV.

Mare atenție la carnea cu cancer

Ne puteți urmări și pe Google News

Având în vedere faptul că românii au pornit deja în goana după provizii pentru pregătirea celebrei mese de Crăciun, un măcelar dezvăluie „secretele” prin care putem alege cea mai sănătoasă și gustoasă carne pentru preparatele noastre.

Printre altele, acesta a făcut o precizare de-a dreptul teribilă. Acesta a mărturisit că, atunci când există cancer în carnea de porc, aceasta nu este aruncată, ci este pusă pe rafturi ca și cum nu ar exista nicio problemă.

„Din păcate, nici carnea procesată nu este sănătoasă, fiind responsabilă pentru producerea mai multor tipuri de cancer. Alegeți pachetele care sunt înfășurate strâns şi care nu au perforări. Asigurați-vă că ambalajele nu conțin lichid excesiv, ceea ce poate indica o fluctuație de temperatură sau o depozitare îndelungată”, a declarat măcelarul.

Avertisment dur din partea ANPC

Paul Anghel, directorul general Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, susține că trebuie să evităm cu orice preț să cumpărăm carne din locuri sau de la persoane care nu au autorizație.

– Achiziționarea cărnii și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. În aceste condiții există garanția unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea;

– Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu va poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea;

– Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine etc. Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt;

– Atenție și la preț! Verificați concordanță dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;