Ostatici de CATIFEA la Incirlîk: 2700 de piloți americani și personal tehnic, cu familiile lor, IZOLAȚI în baza aeriană, cu curentul TĂIAT. Monedă de SCHIMB pentru extrădarea lui Gülen?

Ostatici de CATIFEA la Incirlîk: 2700 de piloți americani și personal tehnic, cu familiile lor, IZOLAȚI în baza aeriană, cu curentul TĂIAT. Monedă de SCHIMB pentru extrădarea lui Gülen?

Baza aeriană NATO de la Incirlîk, unde se află adăpostite arme nucleare americane, are de cinci zile curentul tăiat, iar piloților, personalului tehnic și familiilor acestora li s-a interzis să părăsească incinta.

Curentul electric a fost tăiat și zborurile au fost interzise la baza de la Incirlîk încă de la primele ore ale evenimentelor de vineri seara. Comandanții turci ai bazei au fost arestați la scurt timp, fiind acuzați că au permis ca cel puțin o aeronavă cisternă să alimenteze în aer avioanele de luptă care ar fi participat la lovitura de stat.

Pe măsură ce regimul Erdogan desfășoară operațiuni de epurare fără precedent în toată Turcia, nu există nici un semn că la baza de la Incirlîk ar putea reveni aprovizionarea cu curent electric, informează NBC News.

Electricitatea este asigurată exclusiv de generatoare, care riscă să rămână fără combustibil. Aparatele de aer condiționat, depozitarea rezervelor de hrană, ca și alte cerințe ale vieții curente, depind de curentul electric. Inclusiv iluminarea pistelor. Așa se face că, deși unele zboruri au fost reluate, ele sunt sporadice și din rațiuni de economie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Secretarul de stat american John Kerry a declarat că este încrezător că alimentarea cu curent electric ar putea fi restabilită cât de curând.

Potrivit oficialilor americani, citați de NBC, nimeni nu este închis dintre cei 2700 de civili și militari americani, aflați împreună cu familiile lor în interiorul bazei, însă acestora li se interzice să părăsească baza „din motive de securitate”.

Oficialii turci au refuzat să comenteze sau să dea informații despre tăierea curentului. La începutul săptămânii, Erdogan declarase pentru CNN că electricitatea a fost tăiată la toate bazele militare din Turcia, pentru a reduce riscul ca acestea să fie folosite de conspiratori.

Brett McGurk, reprezentantul președintelui Obama pe lângă Coaliția Internațională pentru combaterea ISIS, a declarat pentru NBC că Obama a abordat problema restabilirii alimentării cu curent electric a bazei de la Incirlîk în convorbirea telefonică avută marți cu Erdogan, dar nu a oferit alte detalii.

Turcia cere insistent Statelor Unite extrădarea clericului Fethullah Gülen, pe care îl acuză că s-ar fi aflat în spatele puciului eșuat de vineri. Administrația americană a solicitat în schimb regimului de la Ankara să producă dovezi în legătură cu implicarea lui Gülen, ca o condiție pentru predarea acestuia.

Gülen, un fost bun prieten al lui Erdogan, trăiește de mai mulți ani într-o reședință in statul Pennsylvania.

Site-ul de intelligence israelian Debka nu se ferește să vorbească despre faptul că miile de americani de la baza Incirlîk sunt „ținuți ostatici pentru forța Washingtonul să-l extrădeze pe Fethullah Gülen”.

 

Baza de la Incirlîk, pe care, după multe insistențe ale Washingtonului, Turcia a acceptat să o deschidă pentru raidurile Coaliției Internaționale acum un an, este principala rampă de lansare pentru atacurile împotriva ISIS în Siria și Egipt. Fără aceasta, americanii sunt nevoiți să se rezume la zborurile de pe aeroporturile puse la dispoziție de Irak și la operațiunile lansate de singurul portavion american aflat în acest moment în Mediterana, USS Dwight Eisenhower.

Cum americanii nu dispun încă de drone capabile să decoleze și să revină pe portavioane, și operațiunile dronelor împotriva ISIS sunt afectate grav de situația de la Incirlîk.

Potrivit lui Hans Kristensen, directorul Buclear Information Project, citat de The New Yorker Magazine, în subteranele bazei de la Incirlîk se află depozitate circa 50 de bombe gravitaționale cu hidrogen B-61 (foto jos) – adică peste 25% din rezervele de arme nucleare ale Statelor Unite.

Jeffrey Lewis, expert în geopolitică și neproliferarea armelor nucleare la James Martin Center fr Nonproliferation Studies din Monterey, scrie pentru Foreign Policy un amplu articol pe tema arsenalului nuclear american de la Incirlîk. Titlul său: „Armele nucleare americane nu se mai află în siguranță în Turcia”.