Evenimentul Zilei > Justitie > Ostaficiuc scapă de pușcărie în dosarul Politehnica. Va aduce bani de acasă și va presta muncă în folosul comunității
Ostaficiuc scapă de pușcărie în dosarul Politehnica. Va aduce bani de acasă și va presta muncă în folosul comunității

Ostaficiuc scapă de pușcărie în dosarul Politehnica. Va aduce bani de acasă și va presta muncă în folosul comunității

Fostul președintele al Consiliului Județean (CJ) Timiș Constantin Ostaficiuc a scăpat de pușcărie în dosarul finanțării ilegale a clubului sportiv Politehnica. Cauza s-a judecat la finele anului trecut, însă instanța amânat pronunțarea până după Revelion. Miercuri, 3 ianuarie, Ostaficiuc a aflat că a scăpat de pușcărie în dosarul Politehnica, după ce, inițial, a fost condamnat la ani de detenție.

Sentința Curții de Apel Timișoara este definitivă. Ostaficiuc și ceilalți inculpați vor trebui să plătească pentru acoperirea prejudiciului. „În baza art. 25, 397 C.p.pen., art. 1349 C.civ., art. 1382 C.civ., obligă în solidar inculpaţii Ostaficiuc Constantin şi Nădăştean Ioan Petrişor şi partea responsabilă civilmente SC Politehnica Timişoara SA, la plata sumei de 9.950.000 lei (cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii, din care în solidar cu inculpatul Hrenoschi Răzvan pentru suma de 8.450.000 lei (cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Mihuţ Mircea Marian pentru suma de 3.000.000 lei(cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Cionvică Dan Sabin pentru suma de 6.300.000 lei (cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Chivorchian Haic Gheorghe pentru suma de 5.050.000 lei (cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Negrei Ion pentru suma de 4.500.000 lei (cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Roşca Liviu Ioan pentru suma de 8.050.000 lei (cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii, în solidar cu Borza Petru pentru suma de 1.500.000 lei (cu accesoriile aferente), actualizată la data plăţii, în solidar cu Pepa Daniela Octavia pentru suma de 1.500.000 lei (cu accesoriile aferente), actualizată la data plăţii despăgubiri civile către partea civilă Consiliul Judeţean Timiş”, se arată în sentința magistraților Curții de Apel Timișoara.

Așa cum EVZ a mai relatat, în 2015, Constantin Ostaficiuc și alți nouă funcționari publici și oficiali ai clubului au fost trimiși în judecată de procurorii DNA. Ei erau acuzați că, în perioada 2008-2011, profitând de funcțiile publice pe care le aveau, au dispus ”abuziv și ilegal” plata din bugetul județului Timiș a sumei de 9.950.000 de lei către S.C. Politehnica Timișoara S.A., condusă pe atunci de omul de afaceri Marian Iancu, între timp condamnat penal.

Magistrații Tribunalului Timiș l-au condamnat inițial pe fostul șef al CJ Timiș la 4 ani și șase luni de închisoare cu executare și interzicerea ocupării unei funcții publice timp de trei ani după executarea pedepsei.

Magistrații Curții de Apel au stabilit că Ostaficiuc nu are de ce să stea după gratii, și l-au condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică timp de 2 ani după executarea pedepsei. Pedeapsa a fost transformată în termen de supraveghere pe 3 ani. Pe perioada executării pedepsei sub supraveghere, Ostaficiuc va trebui să presteze timp de 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Aceeași pedeapsă ca Ostaficiuc au primit și fostul secretar al Consiliului Județean Timiș, Petrișor Nădăștean, precum și Răzvan Hrenoschi, director în cadrul CJ Timiș, dar și ceilalți inculpați: Gheorghe Chivorchian, fost președinte al clubului de fotbal Politehnica Timișoara, Ion Negrei și Liviu Roșca, care au făcut parte din conducerea clubului, Mircea Marian Mihuț, Dan Sabin Ciovică, Petru Borza și Daniela Octavia Pepa. (Foto: Adrian Pîclișan)

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.