Evenimentul Zilei > EVZ Special > Osama Bin Laden, înainte de a fi găsit: a schimbat cinci case, a făcut patru copii
Osama Bin Laden, înainte de a fi găsit: a schimbat cinci case, a făcut patru copii

Osama Bin Laden, înainte de a fi găsit: a schimbat cinci case, a făcut patru copii

Cel mai căutat terorist de pe planetă şi-a dus, timp de nouă ani, viaţa în Pakistan trecând dintr-un ascunziş în altul şi făcând copii, „moşiţi” chiar în spitale de stat

Amal Ahmad Abdul Fateh a fost soţia lui Osama bin Laden. Una din cele trei. Are 30 de ani. În urma morţii soţului ei – după intervenţia trupelor SEALS americane, în mai 2011 – femeia a decis să le descrie anchetatorilor cum au fost anii cât capul al-Qaida a fost în centrul celei mai ample „vânători” declanşate vreodată.
Un raport datat din 19 ianuarie anul acesta conţine mărturia soţiei teroristului, dată în faţa ofiţerilor pakistanezi. Cotidianul „The New York Times” reclamă însă că documentul conţine „erori”, deoarece declaraţia lui Amal Ahmad Abdul Fateh este de fapt parafrazată de un poliţist pakistanez, nu este citată exact, şi nu conţine detalii despre conexiunile teroristului cu ţara care, de fapt, l-a adăpostit.
O văduvă rupe tăcerea
Cele trei văduve ale lui bin Laden – martori-cheie în recompunerea traseului teroristului – se află în prezent în arest la domiciliu, în Islamabad, aşteptând o condamnare pentru că ar fi încălcat legile imigraţiei pakistaneze, riscând o pedeapsă de cinci ani de închisoare.
Două dintre văduve au refuzat să coopereze cu anchetatorii. Amal Ahmad Abdul Fateh însă a decis să vorbească, aceasta fiind şi singura dintre neveste care a fost rănită în timpul raidului asupra ascunzătorii din Abbottabad, Pakistan.
În raportul de la poliţia pakistaneză, scrie cum Amal Fateh a fost de acord să se mărite cu bin Laden în 2000, cu un an înainte de atentatele de la World Trade Center, deoarece avea „o dorinţă de a se căsători cu un mujahedin”. A trecut graniţa din Pakistan spre Afganistan pentru a-şi cunoaşte soţul în tabăra unde acesta se afla, printre terorişti, lângă Kandahar.
Prin „viesparul” terorist din Karachi
Familia s-a împrăştiat după 11 septembrie 2001. Soţia s-a întors în Pakistan, la Karachi, cu noua fiică a lui bin Laden, Safia. Au rămas aici nouă luni, viaţa lor fiind una de fugari, schimbând casă după casă, cu ajutorul unor „rude pakistaneze”, după cum sunt descrise contactele din Pakistan ale teroristului.
Din declaraţiile văduvei lui Osama bin Laden reiese că oraşul Karachi era – cum de altfel a şi fost mediatizat de-a lungul timpului – un cuib de terorişti. Membri „de marcă” ai al-Qaida se plimbau nestingheriţi printre cei 18 milioane de locuitori de aici.
Aici se afla şi Khalid Shaikh Mohammed (capturat între timp), cel considerat ca fiind „arhitectul atacurilor de pe 11 septembrie” şi care a declarat că i-a luat viaţa reporterului Daniel Pearl, de la „Wall Street Journal”. Amal Fateh a mai declarat că s-a mutat în 2002 din Karachi în orașul Peshawar, unde s-a întâlnit cu soţul.
Soţia teroristului naşte într-un spital de stat
După  ce autorităţile americane au intensificat căutările, teroristul şi-a luat familia şi s-a mutat în zona muntoasă din nord-vestul Pakistanului. De aici au schimbat cel puţin cinci case, localizate în comunităţi mici de pakistanezi. Nimeni nu a dat însă vreo veste de sosirea în zonă a „inamicului public nr. 1”. Nici când familia s-a mutat foarte aproape de capitala Islamabad, în Haripur, unde au închiriat o locuinţă timp de două ani.
Mai mult, potrivit raportului care o citează pe văduvă, femeia a adus aici pe lume doi copii ai teroristului. Şi nu în condiţii imaginate pentru un fugar vânat de cel mai puternic stat din lume și aliat, de altfel, al Pakistanului. Ci într-un spital de stat pakistanez. Femeia a folosit însă, se pare, acte false pentru a se înregistra.
Au zburat pe deasupra lui
În locuiţa din Abbottabad, lângă Islambad, unde bin Laden a fost găsit şi împuşcat, familia s-a mutat la mijlocul anului 2005. Aici femeia i-a mai născut doi copii teroristului. Familia era ajutată de apropiaţi pakistanezi.
Data la care Osama bin Laden şi apropiaţii săi au ajuns aici este, scrie „The New York Times”, de foarte mare importanţă, deoarece ar demonstra că americanii au fost la un pas de a-l captura pe terorist încă de pe atunci. 
„În octombrie 2005, un cutremur uriaş a lovit nord-vestul Pakistanului, omorând 73.000 de oameni. Timp de mai multe săptămâni, elicoptere americane Chinook, redirecţionate cu provizii din Afganistan, au trecut pe deasupra zonei unde se afla bin Laden de nenumărate ori. Însă la acel moment, conducătorul militar al Pakistanului, Pervez Musharraf, pe atunci un aliat apropiat al administraţiei Bush, a susţinut, în repetate rânduri, că bin Laden se adăpostea peste graniţă, în Afganistan”, scrie ziarul american.
CITIŢI ŞI:

  • Ultimele secunde din viaţa lui bin Laden
  • "Vecinul" lui Osama, exclusiv în EVZ
  • „Tatăl meu, Osama bin Laden”. Copilăria alături de „un monstru”
Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: