Evenimentul Zilei > International > Ororile făcute de agenții de securitate ai Iranului. Acuzații grave împotriva femeilor din echipa AIEA
Ororile făcute de agenții de securitate ai Iranului. Acuzații grave împotriva femeilor din echipa AIEA

Ororile făcute de agenții de securitate ai Iranului. Acuzații grave împotriva femeilor din echipa AIEA

Agenții de securitate iranieni sunt acuzați că le-ar fi agresat sexual pe femeile din echipa Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) venită să inspecteze instalația nucleară din Natanz.

Potrivit The Wall Street Journal, inspectoarele AIEA au fost puse să-și scoată îmbrăcămintea și apoi au fost atinse în mod necorespunzător atunci când s-au deplasat la instalația nucleară Natanz din Iran pentru a verifica în ce măsură Iranul își respectă obligațiile asumate.

„A fost vorba de atingeri în diferite locuri, locuri sensibile”

Cel puțin patru incidente separate de hărțuire au fost raportate de la începutul lunii iunie, a declarat un diplomat, în timp ce un altul susține că au fost înregistrate între cinci și șapte incidente.
„Înțeleg este că a fost vorba de atingeri în diferite locuri, locuri sensibile”, le-a declarat un diplomat ziariștilor de la The Wall Street Journal.

Un document difuzat de SUA printre membrii AIEA înainte de ultima ședință consiliului de administrație cere Iranului să pună capăt acestor practici.
„Hărțuirea inspectorilor AIEA este absolut inacceptabilă și vă îndemnăm cu tărie să precizați în declarația dvs. națională din cadrul ședinței consiliului că o astfel de conduită este deplorabilă și trebuie să înceteze imediat. Consiliul ar trebui să ia măsurile corespunzătoare în cazul în care sunt raportate incidente ulterioare”, notează The Wall Street Journal.
AIEA le-a confirmat ziariștilor americani că au avut loc incidente la Natanz, dar nu a furniza detalii suplimentare.

Iranul a pus incidentele pe seama măsurilor suplimentare de securitate

„Agenția a ridicat imediat și ferm această problemă în fața reprezentanților Iranului pentru a explica în termeni foarte clari și fără echivoc că astfel de incidente legate de securitate care implică personalul Agenției sunt inacceptabile și nu trebuie să se mai repete”, afimă AIEA.”Iranul a oferit explicații legate de procedurile de securitate consolidate în urma unor evenimente la una dintre facilitățile lor. Ca urmare a acestui schimb între agenție și Iran, nu au mai existat incidente.”
Ambasadorul Iranului la AIEA, Kazem Gharibabadi, a declarat pe Twitter: „Măsurile de securitate la instalațiile nucleare din Iran sunt, în mod rezonabil, înăsprite. Inspectorii AIEA au venit treptat cu noile reguli și reglementări”.

Nu este prima dată când Iranul se confruntă cu acuzații de hărțuire împotriva inspectorilor AIEA. În 2019, o femeie inspector a fost reținută pe aeroport, iar la Teheran i s-au luat documentele de călătorie. Iranul a susținut la acea vreme că au fost descoperite urme de explozivi, dar ulterior a eliberat-o.
Alte incidente de hărțuire presupuse au avut loc înainte ca negocierile nucleare să înceapă în 2013, înainte de semnarea acordului nuclear JCPOA, potrivit The Wall Street Journal.

 

Iranul e membru în Comisia Națiunilor Unite pentru Statutul Femeii

Culmea este că, în aprilie, Iranul a fost ales în Comisia Națiunilor Unite pentru Statutul Femeii pentru un mandat de patru ani, împreună cu China, Japonia, Liban și Pakistan.

„Alegerea Republicii Islamice Iran pentru a proteja drepturile femeilor este ca și cum ai pune un incendiator șef peste pompierii din oraș”, declara atunci Hillel Neuer, directorul executiv al UN Watch, notează Jerusalem Post.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: