Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > ORIGINILE POLITICII lui Trump. „NUMAI AMERICA va REZISTA ISLAMULUI”. Istoria ALTFEL decât o înveți la școală
ORIGINILE POLITICII lui Trump. „NUMAI AMERICA va REZISTA ISLAMULUI”. Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

ORIGINILE POLITICII lui Trump. „NUMAI AMERICA va REZISTA ISLAMULUI”. Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

Cine crede că politica externă promovată de președintele american Donald Trump este dictată de capricii și o viziune personală și haotică asupra lumii, se înșală.

Deși stânga democrată și multiculturală reușește, de decenii, să-și impună punctele de vedere în dezbaterea politică din întreaga lume liberă, au existat destule voci care au atras atenția asupra pericolelor care pândesc societatea occidentală.

Este și cazul scriitorului și ziaristului canadian Mark Steyn. Cartea sa, „America Singură. Sfârșitul lumii așa cum o știm noi” vorbește deschis despre faptul că civilizația occidentală se îndreaptă spre prăbușire din cauza slăbiciunilor interne, dar și a creșterii demografice a musulmanilor atât în țările din Vestul Europei, cât și în lumea întreagă.

Nu va fi nevoie de un atac al Islamului, Occidentul va face implozie din sensibilitate multietnică și lașitate, spune Steyn.

„La sfârșitul acestui secol, Europa va fi ca un continent lovit de bomba cu neutroni. Clădirile vor rămâne în picioare, dar nu și oamenii care le-au construit. Trăim o perioadă remarcabilă, aceea a autodistrugerii unei rase care, de bine, de rău, a construit lumea modernă. ”

Ideea centrală a lui Steyn este că „aproape tot ceea ce în mod vag numim lumea Occidentală nu va supraviețui secolului 21, ba multe vor dispărea chiar în timpul vieții noastre, incluzând aici multe dintre țările Europei.”

Profeția tristă a scriitorului canadian se bazează pe argumente greu de contestat. În primul rând, națiunile albe au rate ale natalității mici, spre deosebire de musulmani, a căror populație crește rapid.

Astfel, în ultimii ani, populația din țările dezvoltate a scăzut de la 30 la sută din totalul planetei la 20 la sută, în vreme ce populația națiunilor musulmane a crescut de la 15 la 20 la sută.

În al doilea rând, spune Steyn, e vorba despre faptul că statul social occidental a devenit extrem de greu de finanțat, având în vedere că și-a asumat multe dintre obligațiile cetățenilor săi activi, precum grija pentru copii și bătrâni, dar și serviciile de asigurare și sănătate.

Steyn crede că aceste programe au erodat încrederea în sine a europenilor, în vreme ce musulmanii sunt extrem de încrezători în puterile lor și vor prelua curând controlul.

În sfârșit, Steyn susține că e vorba de o epuizare a civilizației în societățile occidentale. Scriitorul canadian crede că națiunile occidentale sunt concentrate pe un relativism moral și cultural, în care cuvintele „diversitate” și “rasism” sunt cele mai uzitate în dezbaterea publică.

Popoarele europene au renunțat până să se și apere pe ele însele și se bazează pe americani în această privință. De altfel, în opinia sa, chiar și antiamericanismul este tot o cauză a epuizării civilizației bătrânului continent, care îi face pe europeni să vadă în America doar creștinismul radical, țăranii grași și neciopliți și armele de foc la liber. 

Steyn crede însă cu totul altceva despre cea mai puternică democrație a lumii. Hegemonia Statelor Unite ale Americii este cea mai bună pe care a experimentat-o vreodată lumea. De altfel, Steyn e optimist în privința Americii. Va fi singura țară care va rezista când toate celelalte națiuni albe vor fi înghițite de Islam. Asta, evident, dacă își va păstra insitinctul de supraviețuire.

Steyn nu este singurul gânditor de peste ocean care vede în Islam o amenințare a existenței Occidentului. Ce crede despre pericolul islamist în America Frank Gaffney, un oficial al Pentagonului în timpul administrației Reagan, vom afla în materialul de mâine.

Publicat in categoriile: Invitatii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: