Evenimentul Zilei > Actualitate > Orgie şi astronomie. Scandal uriaş în Statele Unite după ce un important SAVANT şi-a hărţuit sexual studentele
Orgie şi astronomie. Scandal uriaş în Statele Unite după ce un important SAVANT şi-a hărţuit sexual studentele

Orgie şi astronomie. Scandal uriaş în Statele Unite după ce un important SAVANT şi-a hărţuit sexual studentele

Unul dintre cei mai importanţi astronomi americani, profesor de marcă la Universităţii Berkeley din California, a demisionat după ce indecenţa sa a făcut obiectul unei anchete care a scos la iveală că a hărţuit sexual mai multe dintre studentele sale.

Angajat al Universităţii Berkeley din California de 16 ani, Geoffrey Marcy este unul dintre cei mai importanţi specialişti ai lumii în planetele din afara Sistemului solar. Suspiciuni cu privire la apucăturile sale au apărut încă din 2001, dar, până anul acesta, conducerea instituţiei de învăţământ nu a reuşit să adune suficiente probe.

Acuzat de atingeri nepotrivite, pipăieli, sărutări cu forţa, astronomul a prezentat scuze publice, precizând însă că nu toate faptele reclamate sunt juste. “Deşi nu sunt de acord cu toate plângerile făcute, este evident că atitudinea mea le-a deranjat pe reprezentantelor sexului frumos. Îmi este imposibil să-mi exprim durerea acum când am aflat că am fost o sursă de stres pentru colegele mele. Precizez că nu am făcut asta intenţionat”.”, scrie Geoffrey Marcy.

Împotrivia renumitului astronom a fost depusă o petiţie semnată de peste 2500 de persoane. În replică, un grup de 268 de astronomi şi fizicieni au transmis o scrisoare publicaţiei americane New York Times în care îşi manifestau solidaritatea cu Geoffrey Marcy şi soţia acestuia, care a fost un susţinător important al soţului hărţuitor pe toată perioada scandalului.

Geoffrey Marcy, pomenit în urmă cu doar câteva săptămâni drept un potenţial laurat al premiului Nobel, a părăsit catedra deţinută la universitatea californiană.