Persoanele cu dizabilităţi ar merge la vot, în loc să aştepte urna mobilă acasă, însă la intrările spre secţiile de votare sunt trepte, iar cabinele de vot sunt gândite pentru oameni care stau în picioare, nu pentru cei aflaţi în scaun rulant, a declaratreprezentantul ONPHR, Matei Ghigiu.
Reprezentantul Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR), Matei Ghigiu, a declarat că Autoritatea Electorală Permanentă asigură persoanele nedeplasabile, printr-un clip video postat pe site, că dacă vor dori să voteze, o vor putea face prin urna mobilă.
"Noi, persoanele cu dizabilităţi, am merge cu drag la vot dacă secţiile de votare ar fi accesibilizate. Dar la intrarea în secţiile de votare sunt trepte, iar cabinele de vot sunt făcute pentru cei care votează în picioare. Noi ne-am deplasa cu drag dacă am putea. Dar dacă reuşeşti să urci treptele de la intrare, trebuie să intri în cabină, unde scaunul nu încape cum trebuie, iar tăblia pe care ar trebui să votăm este sus", a spus reprezentantul ONPHR, potrivit mediafax.ro, el însuşi fiind persoană cu dizabilităţi, care se deplasează cu ajutorul unui scaun rulant.
Matei Ghigiu a amintit că persoanele cu dizabilităţi au organizat un marş tocmai pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra faptului că spaţiile publice nu sunt accesibile tuturor, precizând însă că acţiunea nu a avut niciun rezultat până acum.
El a a precizat că discriminarea cea mai profundă este tocmai cea făcută de către stat, iar această incapacitate de a accesibiliza spaţii fireşti a dus la segregare. Astfel, persoanele cu dizabilităţi din România nu au acces la educaţie, ceea ce face ca cele mai multe dintre ele să aibă un nivel redus de cultură şi şanse aproape inexistente pe piaţa muncii.