Evenimentul Zilei > Actualitate > Organizația Mondială a Sănătății, alarmată de situația dramatică din România. Ce a discutat Valeriu Gheorghiță cu reprezentanții OMS
Organizația Mondială a Sănătății, alarmată de situația dramatică din România. Ce a discutat Valeriu Gheorghiță cu reprezentanții OMS

Organizația Mondială a Sănătății, alarmată de situația dramatică din România. Ce a discutat Valeriu Gheorghiță cu reprezentanții OMS

Coordonatorul campaniei de vaccinare din țara noastră, Valeriu Gheorghiță, a discutat, astăzi, cu reprezentanți ai OMS, despre dezastrul trăit de România din cauza valului al 4-lea.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a dezvăluit ce discuții a avut, luni, cu oficialii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Care sunt alarmați din cauza situației dramatice din țara noastră, copleșită de numărul foarte mare de decese provocate de coronavirus. România este printre cele mai afectate țări, la nivel mondial, de valul al 4-lea de coronavirus. OMS a trimis la București un expert pentru situații de urgență sanitare.

Ce a discutat Valeriu Gheorghiță cu reprezentanții OMS

„În timp ce decesele bat record după record şi serviciul de ambulanţă nu mai face faţă solicitărilor, Organizația Mondială a Sănătății se implică în România pentru a rezolva criza sanitară și pentru impulsionarea campaniei de vaccinare anti-COVID.

Da, într-adevăr, în cursul acestei dimineţi am avut o întâlnire de aproximativ două ore cu reprezentanţi şi experăţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în problema vaccinării împotriva COVID-19, întâlnire la care au participat şi reprezentanţii Institutului de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii.

În principiu, în prima parte a dezbaterii au fost prezentate datele care ţin de situaţia epidemiologică extrem de complicată din România din acest moment şi evident date din perspectiva campaniei de vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiță la Antena3.

„Este foarte important este să implicăm mai mult corpul medical”

„Din acest punct de vedere, am încercat împreună cu experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii să identificăm, în baza datelor disponibile în România şi datele pe care dumnealor de deţineau despre România. Cea mai frecventă invocare a refuzului sau a ezitării pentru vaccinare rămâne teama de reacţii adverse şi de atunci, din această perspectivă este nevoie de o comunicare mult mai aplicată pe segmente populaţionale de grupe populaţionale, pentru că priorităţile sunt diferite de la o grupă de vârstă la alta.

De asemenea, ce este foarte important este să implicăm mai mult corpul medical şi personalul medical în ceea ce priveşte promovarea beneficiilor vaccinării. A fost apreciat faptul că personalul medical este vaccinat într-o proporţie ridicată, însă s-a transmis această necesitate de a recomanda şi vaccinarea.

România, monitorizată de Organizația Mondială a Sănătății

Nu este suficient să ne vaccinăm noi dacă nu şi recomandăm acest lucru celor din jur, mai ales când vorbim de personal medical. Pentru acest lucru, dumnealor şi-au arătat disponibilitatea de a susţine toată campania de comunicare prin materialele suport, atât materialele video cât şi materiale deja elaborate, care vor fi traduse în limba română şi pot fi puse la dispoziţia noastră.

Într-adevăr, un reprezentant al OMS a ajuns astăzi în România. Probabil că în jur de două luni, aşa cum spunea şi profesorul Rafila, va rămâne, rolul fiind acela de monitorizare pe de-o parte a măsurilor impuse de autorităţi, de a ţine legătura între autorităţile din România şi reprezentanţii Biroului Regional European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de a identifica nevoile şi ulterior, eventual de a completa resursele de care avem nevoie, resurse materiale umane şi tot ce va fi identificat în perioada următoare şi cu siguranţă vorbim şi de zona de expertiză pe această situaţie de urgenţă în condiţii de pandemie”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.