Avocatul Poporului s-a adresat Curții Constituționale în urmă cu puțin timp, atacând ordonanța de urgență privind spitalele private.
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României împotriva ordonanței de urgență privind reforma în domeniul sănătății și împotriva celei privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, transmite instituția într-un comunicat. Ordonanța a fost contestată de multe personaje politice, dar nu numai, acestea susținând virulent că se încearcă privatizarea Sănătății și a deschiderii unui robinet cu bani spre afaceriștii din sistemul medical.
Ministrul Victor Costache a argumentat și astăzi, la audierea din Parlament, că prin desființarea sistemului de coplată, adică sumele suplimentare pe care pacienții le plăteau pentru alte servicii la spitalele private, pacienții nu vor scoate bani din buzunar, dar, în schimb, vor beneficia de servicii medicale mai performante.
„În condițiile în care actul normativ sus-menționat afectează drepturi și libertăți cetățenești, iar Legea fundamentală interzice adoptarea ordonanțelor de urgență care, prin obiectul de reglementare, afectează respectivele drepturi și libertăți, Avocatul Poporului constată că OUG nr. 25/2020 nu respectă această interdicție, nu există nicio analiză care să justifice urgența și nu este dovedită situația extraordinară care a determinat emiterea ordonanței de urgență”, se mai spune în document.
În opinia Avocatului Poporului, OUG nr. 25/2020 încalcă dreptul la ocrotirea sănătății și dreptul la asistență medicală în unitățile sanitare de stat.
”În condițiile în care mare parte din finanțarea de la bugetul de stat va fi transferată către sectorul privat, efectele pe termen mediu și lung vor conduce la sărăcirea accentuată a sistemului public de servicii medicale, concomitent cu lipsa accesului la orice tip de servicii medicale al persoanelor care nu-și permit accesarea serviciilor private. Avocatul Poporului atrage atenția asupra faptului că domeniul reglementat de către actul normativ sus-menționat este unul de interes public, iar în privința serviciilor medicale de urgență chiar un domeniu de interes strategic al statului”, spune Avocatul Poporului.
Renate Weber, învestită cu funcția de Avocat al Poporului spune că „nu există un sistem concurențial corect între furnizorii publici de servicii de sănătate și cei privați, primii fiind supuși unor condiționări legale și administrative.”
O altă critică majoră este că prin O.U.G. nr. 25/2020 se liberalizează sistemul medical de urgență fiind deschisă finanțarea publică pentru tratamentul cazurilor de urgențe critice de către sistemul privat.
„Suntem în prezența unei schimbări majore de paradigmă, care nu se poate realiza fără o dezbatere extrem de largă cu toate segmentele interesate ale societății”, avertizează Weber.
În context, Avocatul Poporului apreciază că, în condițiile unei finanțări unice, provenind de la bugetul de stat sau bugetul asigurărilor sociale, scindată la un număr nedefinit de unități sanitare de urgență, rezultatul va fi închiderea unităților sanitare publice de urgență, cu consecința încălcării principiului solidarității, a dreptului la ocrotirea sănătății în unitățile sanitare de stat.
„Drept urmare, statul, prin autoritățile sale, devine culpabil pentru nerespectarea obligației constituționale de asigurare a dreptului la asistență medicală în unitățile de stat”, conchide Avocatul Poporului.