Rescrierea şi republicarea Codului fiscal, amânată din nou

Rescrierea şi republicarea Codului fiscal, amânată din nou

Sarcina rescrierii şi republicării Codului fiscal a fost amânată din nou. Noul termen este anul 2011. Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat astăzi, la prezentarea bugetului în comisiile parlamentare reunite de buget finanţe, că legea va fi rescrisă anul viitor, întrucât aceasta a fost depăşită de realitate.

Rescrierea Codului fiscal va cădea în sarcina unui consiliu care va fi înfiinţat special în acest scop, Consiliul de politici fiscale.

"Avem în vedere în 2011 rescrierea Codului fiscal. Am decis să înfiinţăm un Consiliu pe politici fiscale, unde avem în vedere să invităm mediul de afaceri, organismele de specialitate. Acesta va fi înfiinţat pentru rescrierea Codului fiscal, pentru că nu mai corespunde realităţilor fiscale actuale", a explicat Ialomiţianu.

Pogea, iniţiatorul republicării

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru prima dată în istoria recentă, intenţia de rescriere şi republicare a Codului fiscal a fost exprimată de fostul ministru al finanţelor, Gheorghe Pogea.

"Codul Fiscal trebuie rescris şi redactat într-o manieră unitară, întrucât pe parcurs au fost introduse foarte multe acte adiţionale care îngreunează parcurgerea documentului", declara Pogea, în faţa comisiilor parlamentare, la finele anului 2008, când a fost desemnat să preia portofoliul Finanţelor.

Urmaşul lui Pogea, Sebastian Vlădescu, se lăuda, în luna ianuarie a acestui an, că actul normativ va fi republicat în câteva luni.

"Vom emite o ordonanta de modificare a Codului Fiscal, iar dupa aceea vom republica legea cu toate modificarile din ultimii ani. Ne intereseaza in primul rand zonele cu evaziune fiscala", a spus Vladescu la acel moment.

Doi ani de delăsare Astfel, problema rescrierii şi republicării Codului fiscal trenează de mai bine de doi ani, fiind amânată de la un semestru la altul, din cauza modificărilor frecvente.

În total, de când a fost publicat pentru prima dată la sfârşitul anului 2003, Codul fiscal a fost modificat de aproape 50 de ori prin ordonanţe simple sau de urgenţă, hotărâri, norme şi legi.

În cea mai mare parte a cazurilor, nu au fost respectate prevederile legii, conform cărora actul "se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia".

2010 este însă anul cu cele mai frecvente modificări fiscale, după ce autorităţile au decis de zece ori să schimbe câte ceva în legea fiscală.

În acest fel, discursul guvernanţilor despre predictibilitate fiscală şi transparenţă legislativă rămâne în continuare fără nicio susţinere în fapte.