Ordonanţa Boc, de la act demenţial la catastrofă

Decizia Cabinetului Boc de a trimite Parlamentul în şomaj a stârnit valuri în rândul politicienilor din toate formaţiunile, mai puţin PDL. Lideri de partide sau parlamentari au acuzat încălcarea principiilor statului de drept. Acuzaţiile la adresa Guvernului Boc au curs pe bandă rulantă-de la "demenţă" la "catastrofă juridică" sau la "faţa diavolească" pe care şi-au arătat-o guvernanţii.

Pesediştii s-au lepădat de hotărârea Executivului din care fac parte şi au dat vina pe premierul Boc şi pe incompetenţa Ministerului Justiţiei. Liberalii au anunţat că vor face demersurile necesare pentru contestarea ordonanţei la Curtea Constituţională. PDL a refuzat să mai comenteze.  Liderii PSD se spală pe mâini

Pesediştii se disociază de guvernul din care fac parte şi susţin că nu au ştiut nimic şi niciun ministru social-democrat nu a semnat ordonanţa prin care Boc dispune modificare sau abrogarea actelor normative înainte ca acestea să intre în vigoare.

Deputatul PSD Titus Corlăţean a declarat azi că ordonanţa respectivă este "o catastrofă juridică". El a adăugat că cei responsabili din Ministerul Justiţiei ar trebui daţi afară sau trimişi la "reciclare".

Preşedintele PSD Mircea Geoană a comentat şi el că ordonanţa este neconstituţională şi riscă să dezechilibreze întregul sistem de legiferare. El a subliniat că actul normativ nu a avut avize din partea niciunui ministru social-democrat. Geoană crede că Executivul a intrat într-o "cavalcadă a erorilor", din cauza Ministerului Justiţiei care nu a fost în stare să elaboreze codurile juridice în timp util şi într-o formulă bună. Miniştrii pesedişti, solidari cu premierul

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat pentru evz.ro că, atâta timp cât este membru al Cabinetului Boc, este solidar cu toate actele guvernului şi refuză să comenteze pe fond ordonanţa de urgenţă potrivit căreia actele normative pot fi modificate sau abrogate înainte de intrarea lor în vigoare.

"Nu pot comenta nimic. Cereţi punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, care este iniţiator", a declarat Ponta. Ministrul a precizat că ordonanţa a fost introdusă pe ordinea de zi a Executivului pe lista documentelor suplimentare. Faţa diavolească a Cabinetului Boc

Liberalii consideră că ordonanţa Boc încalcă legea fundamentală şi vor ca magistraţii de la Curtea Constituţională să blocheze actul normativ. Preşedintele PNL Crin Antonescu a spus că România va trebui să decidă dacă doreşte să fie o ţară democratică sau "terenul de vânătoare al clanului Băsescu" şi al complicilor lui de la PDL şi PSD. Conform procedurilor, ei vor sesiza Avocatul Poporului pentru ca acesta să atace ordonanţa la Curtea Constituţională.

Liderul PNL Ludovic Orban crede că Guvernul Boc desfiinţează Parlamentul printr-o lovitură de stat, stabilind că actele normative adoptate pot fi modificate sau abrogate înainte de intrarea lor în vigoare. Orban a mai spus că ordonanţa Palatului Victoria este o decizie care arată "faţa diavolească a lui Boc şi a celor care conduc acest Guvern". Un act demenţial care încurajează dezmăţul legislativ

Deputatul jurist Sergiu Andon consideră că ordonanţa Boc reprezintă un "act demenţial" şi va exacerba "dezmăţul" legislativ, cu efecte extrem de negative asupra sistemului juridic, dar şi asupra investitorilor străini care şi aşa sunt "oripilaţi" de instabilitatea din România.

Andon a comentat pentru Evz.ro că decizia Executivului de a introduce modificarea sau abrogarea actelor normative, înainte ca acestea să intre în vigoare, este una extrem de nefericită. În opinia juristului, ea este un uriaş pas înapoi în construcţia statului de drept întrucât România are deja o legislaţie extrem de stufoasă şi instabilă, care face ca justiţia să fie ineficientă. Ministerul Justiţiei respinge acuzaţiile

Secretarul de stat din Ministerul Justiţiei Alina Bica a respins acuzaţiile potrivit cărora controversata ordonanţă stipulează că Executivul poate modifica sau abroga acte normative după ce acestea au fost adoptate de către Pralament. Ea a susţinut că în textul guvernului nu se menţionează cine face modificările respective, astfel încât se subînţelege că cel care amendează actele este tot Legislativul.

Guvernanţii susţin că ordonanţa vizează doar acele situaţii în care, între momentul adoptării unei legi şi data intrării ei în vigoare, intervin modificări sociale care cer ca actul normativ să fie adaptat la noile realităţi. Guvernul a decis ieri să îşi angajeze răspunderea pe Codul Penal şi Codul juridic, aceste legi urmând să intre în vigoare în 2011.

Prin ordonanţa lui Boc, se elimină şi obligaţia Guvernului de a prezenta studii de impact cu privire la legile pentru care îşi asumă răspunderea. Cu alte cuvinte, Boc nu mai trebuie să prezinte Parlamentului o analiză fundamentată asupra consecinţelor sociale sau economico-financiare pe care le-ar putea avea o lege. Consiliul Legislativ a avertizat

Guvernul Boc a fost avertizat de Consiliul Legislativ să mediteze de două ori înainte de a stabili că actele normative pot fi modificate sau abrogate înainte de intrarea lor în vigoare. Consiliul Legislativ a atras atenţia Cabinetului Boc că astfel de proceduri nu există în niciun stat european.

În punctul de vedere al Consiliului Legislativ se arată că, atâta vreme cât nu există garanţia că astfel de prevederi vor fi aplicate doar în cazul Codurilor juridice, ordonanţa este inacceptabilă.

CITIŢI ŞI:

Boc a dat o mică „lovitură de stat”

PSD se leapădă de "catastrofele juridice" ale lui Boc

Boc a fost avertizat de Consiliul Legislativ

Ordonanţa Boc - un "act demenţial"

CCR trebuie să blocheze ordonanţa Boc

Ponta, solidar cu ordonanţa Boc

Ordonanaţa lui Boc, la "Evenimentele zilei"

Orban: Boc desfiinţează Parlamentul prin lovitură de stat