Evenimentul Zilei > Actualitate > Ordin de ultimă oră: să se rămână în case 6 săptămâni! Molima readuce restricţiile
Ordin de ultimă oră: să se rămână în case 6 săptămâni! Molima readuce restricţiile

Ordin de ultimă oră: să se rămână în case 6 săptămâni! Molima readuce restricţiile

Din cauza creşterii numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, autorităţile din Melbourne (Australia) au trecut la măsuri dure pentru populaţie.

Astfel, cinci milioane de persoane se află joi în izolare la domiciliu în Melbourne, al doilea oraş ca mărime din Australia.

La această situaţie s-a ajuns pe fondul creşterii numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, relatează AFP, citată de Agerpres.

Mai departe, locuitorii au primit deja ordin să rămână în locuinţe 6 săptămâni după eşecul măsurilor implementate pentru prevenirea răspândirii virusului.

În acest context, statul Victoria, a cărui capitală este Melbourne, şi-a închis miercuri toate frontierele pentru protejarea celorlalte zone din Australia.

Această ţară a reuşit până în prezent să controleze epidemia de COVID-19, dar
un aflux de persoane la graniţa cu statul vecin New South Wales a generat alerta.

Oficialii australieni din Sănătate sunt foarte îngrijoaţi cu privire la riscul de răspândire a virusului, conform ABC:

„Câteva cazuri din Victoria (pot) amplifica’ situaţia într-o epidemie greu de controlat”, a declarat specialista în epidemiologie Mary-Louise McLaws.

La rândul său, un mesaj a avut şi premierul statului New South Wales, Gladys Berejiklian.

Acesta a anunţat că două cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Albury, oraş situat chiar la graniţa cu statul Victoria.

Aşa cum este de aşteptat, în Melbourne, vor fi simţite efectele economice grave şi se estimează că noile măsuri ar putea însemna pierderi imense.

Conform primelor calcule, costurile se pot ridica până la 1 miliard de dolari australieni (n.r. – 615 milioane de euro) pe săptămână.

Autorităţile sunt îngrijorate de asemenea şi cu privire la consecinţele asupra sănătăţii mintale a locuitorilor în timpul noilor restricţii.

Populaţia nu va primi uşor noile veşti mai ales că primele măsuri de restricţie au fost ridicate cu doar câteva săptămâni în urmă.

Drept urmare, restaurantele şi cafenelele vor putea servi doar în regim de take-away, iar sălile de sport şi cinematografele vor fi închise din nou.

„Izolarea era necesară, altfel numărul cazurilor nu ar fi scăzut”, a declarat Vani Kumar, unul dintre locuitorii vizaţi direct de izolarea de 6 săptămâni.

Autorităţile aşteaptă rezultatele unei campanii de depistare pe scară largă în blocurile de locuinţe sociale, în care trăiesc aproximativ 3.000 de persoane.

De altfel, chiar într-un asemenea imobil a apărut un focar epidemic, iar locuitorii au primit ordin sâmbătă să rămână în case lor timp de cinci zile.

În Melborune, angajaţii guvernamentali merg din uşă în uşă pentru a-i încuraja pe locuitori să se testeze.

10.000 de persoane au refuzat să se testeze după ce au citit informaţii false pe reţelele sociale.

Poliţia şi Armata australiană păzesc zeci de puncte de trecere spre alte state australiene.

Eforturile acestora sunt susţinute de drone şi avioane speciale mobilizate pentru supraveghere.

Săptămâna trecută, circa 30 de cartiere din Melbourne au fost plasate în izolare, iar măsura a afectat peste 300.000 de rezidenţi.

Australia are o populaţie de 25 de milioane şi a înregistrat puţin sub 9.000 de cazuri de coronavirus, dintre care 106 au însemnat decese.

sursa: Agerpres

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: