Evenimentul Zilei > International > Orbita Pământului e în pericol! Coliziune orbitală fără precedent, produsă de un satelit chinez de spionaj
Orbita Pământului e în pericol! Coliziune orbitală fără precedent, produsă de un satelit chinez de spionaj

Orbita Pământului e în pericol! Coliziune orbitală fără precedent, produsă de un satelit chinez de spionaj

Un satelit militar chinez pare să fi fost lovit de o rachetă rusească dezintegrată, aceasta fiind probabil cea mai gravă coliziune orbitală din ultimii 12 ani. Coliziunea este reprezentativă pentru pericolul tot mai mare al componentelor de nave spațiale și alte deșeuri aflate pe orbita Pământului, acolo unde se pot lovi de echipamente funcționale. În anii următori ne putem aștepta la repetarea unor fenomene foarte periculoase, avertizează Space.com.

În martie, americanii au relatat dezmembrarea unui satelit militar chinez. Potrivit unei investigații desfășurate de astrofizicianul Jonathan McDowell de la renumita universitate Harvard, satelitul chinez Yunhai 1-02 lansat în septembrie 2019 s-a lovit de unul dintre deșeurile spațiale la începutul acestui an.

Acel obiect, potrivit lui McDowell, făcea parte din racheta Zenit-2 care a lansat un satelit de spionaj cosmic în 1996. Potrivit unei baze de date descoperite de astrofizician, racheta a fost etichetată cu o descriere neobișnuită în limbajul astrofizicii: „Coliziune cu un satelit”.

Satelitul chinez a supraviețuit coliziunii

Acesta este un nou tip de clasificare, nu am mai văzut un astfel de comentariu pentru niciun alt satelit până acum”, a explicat McDowell. Dovezile rămân deocamdată indirecte, însă astrofizicianul a descoperit că cele două obiecte au fost în apropiere unul de celălalt la începutul acestui an, scrie Futurism.

Pământul văzut de pe orbită

În mod surprinzător, satelitul Yunhai pare să fi supraviețuit coliziunii și continuă să transmită semnale radio. Totuși, cu cât trimitem mai multe obiecte pe orbită, cu atât vom vedea mai multe coliziuni de acest fel.

„Coliziunile vor ajunge de la o problemă spațială minoră la o consecință majoră”

„Coliziunile sunt proporționale cu numărul de obiecte de pe orbită. Cu alte cuvinte, dacă avem de 10 ori atâția sateliți, vom vedea de 100 ori atâtea coliziuni. Astfel, pe măsură ce densitatea traficului crește, coliziunile vor ajunge de la o problemă spațială minoră la o consecință majoră. Asta este matematică pură”, a explicat astrofizicianul.

În cel mai rău caz, o coliziune ar putea declanșa efecte în lanț care să cauzeze o serie exponențială de coliziuni, fenomenul fiind cunoscut drept „sindromul Kessler”, care apare în urma operațiunilor de curățare a spațiului de deșeuri. Însă pentru moment, tot ce putem face este să sperăm că nu se va ajunge niciodată la un astfel de scenariu catastofral, ne liniștesc experții.

Sursa foto: NASA

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: