Orban a bătut palma cu Putin. Manevra prin care puşculiţa Kremlinului ajunge sub umbrela UE şi NATO

Orban a bătut palma cu Putin. Manevra prin care puşculiţa Kremlinului ajunge sub umbrela UE şi NATO

Mutarea Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB) de la Moscova în Ungaria are potenţiale semnificaţii mult mai adânci decât pare, la prima vedere.

Experţii de securitate avertizează că mutarea IIB şi insistenţele Rusiei privind o imunitate diplomatică completă oferă Federaţiei Ruse un „hub de spionaj” în cadrul spaţiului Schengen.

Experţi în securitate internaţională au avertizat, sub protecţia anonimatului, că dacă acest lucru se poate întâmpla în Ungaria, stat aliat NATO şi membru UE, se poate întâmpla oriunde, pentru că, în viziunea Kremlinului, interesele ruseşti sunt mai presus decât preocupările privind suveranitatea naţiunilor aliate.

Strategia politică a erei Putin prezinte semne vădite de întoarcere a Kremlinului la rădăcinile sale sovietice, în scopul creării de state satelit obediente. Iar prezenţa ruşilor într-un loc creşte corupţia, influenţa oligarhilor, produce dezinformări şi dezvoltă crima organizată. Ofiţerii de informaţii ruşi, privilegiaţi în Schengen Cert este că Guvernul rus a insistat asupra privilegiilor diplomatice pentru toţi oficialii care vizitează IIB, categorie în care ar putea fi incluşi şi ofiţeri de informaţii ruşi sau alte persoane aflate pe lista de sancţiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, aceştia ar primi vize Schengen şi ar avea libertate de mişcare în mare parte a statelor UE.

În cazul în care IIB va beneficia de imunitate în faţa reglementărilor sistemului judiciar şi financiar al Ungariei, banca va putea finanţa orice proiect sau persoană, chiar şi dintre cei aflaţi sub incidenţa sancţiunilor SUA sau UE.

Avantajele privind libertatea de mişcare şi lipsa de supraveghere judiciară ar crea IIB capacitatea de a aduce un număr semnificativ de ofiţeri de informaţii ruşi, consolidând în acest fel activitatea lor de informaţii în UE, unde există destule ţări (precum Cehia şi Slovacia, membre ale IIB) care găzduiesc printre cele mai mari ambasade ruse din Europa.

 Preşedintele rus al IIB, Nikolai Kosov, este fiul unui proeminent spion KGB cu acelaşi nume, care a făcut parte din rezidentura KGB din cadrul Ambasadei Uniunii Sovietice de la Budapesta în intervalul 1970 – 1982, potrivit unor oficiali occidentali consultaţi de New York Times. Mama preşedintelui IIB, Jelena Kosova, a fost ofiţer KGB şi a fost implicată în furtul secretului bombei atomice de la americani din cadrul Proiectului Manhattan, la începutul anilor 1950, perioadă în care făcea parte din misiunea diplomatică sovietică la ONU.

Pe perioada mandatelor sale în cadrul companiilor de stat ruse, preşedintele IIB,  Nikolai Kosov, a acumulat o avere considerabilă. Potrivit Panama Papers, Kosov a fost/este beneficiarul a şase companii, toate înregistrate în Insulele Virgine Britanice. Având în vedere istoricul familial, este posibil ca Nikolai Kosov să aibă conexiuni bune cu SVR, agenţia de informaţii externe a Rusiei, specializată în activităţi de intelligence şi spionaj în afara Rusiei. Ruşii susţin că solicitările sale pentru imunitate diplomatică sunt comparabile cu cele oferite altor bănci internaţionale, precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) afiliată UE.

Însă datele publice ale acestor instituţii financiare nu suferă însă niciun fel de comparaţie, având în vedere că IIB deţine un portofoliu de doar 1,3 miliarde de dolari (deci o mică fracţiune din cel al BERD, de 234 miliarde dolari), care o plasează pe locul 17 în clasamentul celor mai mari bănci din Ungaria, ţară în care nicio bancă nu beneficiază de astfel de tratament.