Prin vocea președintelui PNL, Ludovic Orban, liberalii s-au declarat ieri mai flexibili în ceea ce privește numele viitorului premier, în cazul în care moțiunea de cenzură pentru dărâmarea Guvernului Dăncilă va avea mâine succes în Parlament.
Preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, a anunţat ieri, după BEX, că negocierile cu diverse grupuri parlamentare, în vederea susţinerii moţiunii de cenzură, se vor purta până în momentul votului. Mai mult, Orban a evitat să spună clar dacă „se agață” de dorința de a fi nominalizat ca premier – în cazul în care moțiunea va fi adoptată - precizând că PNL este deschis la discuţii cu toate „forţele politice civilizate”.
„PNL este deschis, după căderea Guvernului, la negocieri cu toate forţele politice civilizate, decente, care vor binele României, pentru conturarea unei soluţii benefice pentru România, care să reaşeze România pe drumul firesc euroatlantic, pe un drum democratic, care să respecte valorile şi principiile fundamentale care stau la baza funcţionării UE, pe un drum care să permită fiecărui cetăţean român să aibă şansă la o viaţă mai bună”, a spus Ludovic Orban. Șeful PNL a făcut un pas înapoi după ce în urmă cu câteva săptămâni partidul afirma că, în cazul în care pică Guvernul, candidatul liberal la funcția de premier este Orban.
Neîncredere
Liderul liberalilor a adăugat că parlamentarii PNL vor vota la vedere, miercuri, în cadrul şedinţei privind moţiunea de cenzură. Potrivit surselor liberale ale EVZ, în BEX-ul de ieri, liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a venit cu propunerea ca votul cu bile să se facă la vedere, asta în timp ce alți liberali precum Victor Paul Dobre și Marian Petrache s-au opus acestei inițiative, precizând că trebuie „să se meargă pe încredere”.
„Următoarele zile vor fi decisive pentru România. Miercuri se va vedea cine pune România pe primul loc şi cine preferă să rămână complicele lui Dragnea şi susţinătorul unui regim toxic pentru România. (...) Obiectivul fundamental al PNL este căderea Guvernului Dăncilă, pentru demantelarea unui regim autocratic, care face un rău imens României, care riscă să scoată România de pe harta ţărilor democrate, civilizate, să scoată România de pe harta euroatlantică”, a explicat Ludovic Orban.
Scenariul neafiliaților
Fostul premier Victor Ponta, deputat neafiliat, a spus ieri că cei 12 parlamentari ai partidului Pro România vor vota moțiunea de cenzură dar nu vor vota un Guvern PNL condus de Ludovic Orban.
Potrivit acestuia, în discuţiile cu celelalte partide, Pro România îl va propune pe Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației și fost premier interimar, ca variantă de prim-ministru.
Ponta a spus că moțiunea va avea mai multe șanse să treacă dacă liberalii vor accepta un premier de la alt partid.
Cea mai convenabilă cale de negociere pentru răsturnarea Guvernului ar fi ca opoziția să accepte un alt premier tot de la PSD, situație în care social-democrații ar putea fi convinși mai ușor să o demită pe Viorica Dăncilă. Oferta nu a primit încă un răspuns. Victor Ponta a subliniat că varianta PNL cu Orban – premier „nu este legitimată de electorat”.
Demitere
PNL va demara strângerea de semnături la nivelul Camerei Deputaților pentru demiterea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al acestui for, a anunțat, ieri, președintele PNL. Ludovic Orban a motivat acest demers prin faptul că menținerea lui Dragnea în funcție distruge imaginea Camerei Deputaților și „anulează aproape orice posibilitate de a folosi diplomația parlamentară” în interesul României. ÎCCJ a decis joia trecută condamnarea liderul PSD Liviu Dragnea la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul „angajărilor fictive” din Teleorman. Sentința nu este definitivă. Dragnea mai are o condamnare definitivă, la doi ani cu suspendare, în dosarul Referendumului.
O cafea otrăvită, cu Kelemen Hunor
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (foto), a declarat, ieri, că nu a negociat nimic cu liderul PNL, Ludovic Orban, așa cum a susținut șeful liberalilor. Liderul maghiar a relatat că s-a întâlnit cu Orban la o cafea, în jurul datei de 20 mai, şi că i-a adresat câteva întrebări clare la care nu a primit răspunsuri.
„UDMR nu a stabilit nimic legat de moţiunea de cenzură, probabil că miercuri dimineaţă vom avea o şedinţă comună în care vom stabili. Dar am auzit că Ludovic Orban a negociat cu mine, dar ceea ce dânsul numeşte o negociere a fost o discuţie la o cafea, undeva prin 20 mai. Nu acum, nu după ce au depus moţiunea de cenzură, ci în urmă cu peste o lună. Nu am negociat. I-am spus atunci d-lui Orban că vreau să ştiu ce se întâmplă după moţiunea de cenzură, presupunând că există şansa de a schimba Guvernul, vreau să ştiu pe ce majoritate se bazează, cu semnături. Cine va fi premierul, susţinut de o majoritate, cu cele peste 200 de semnături, aşa cum se face în ţări civilizate. Apoi am vrut să văd programul de guvernare, să ştim ce se face cu ţara, cine sunt miniştrii portofoliilor importante – Finanţe, Interne, Apărare, Educaţie, Transporturi, Dezvoltare regională, Economie şi care sunt acţiunile pe termen scurt şi mediu pentru jumătatea de mandat – fiscalitate, educaţie, dezvoltare infrastructură, să ştim în ce direcţie se duce ţara. Sunt chestiuni simple, oneste, transparente”, a spus Kelemen Kelemen, pentru Mediafax.ro.