Parlamentarii PNL nu vota învestirea niciunui nou Guvern, în cazul în care se va ajunge în situaţia declanşării alegerilor anticipate, zice premierul Ludovic Orban.
„Cu siguranţă, dacă ajungem în situaţia declanşării procedurii de anticipate, parlamentarii PNL nu vor vota învestirea niciunui Guvern pentru a oferi şansa organizării alegerilor anticipate. Alegerile anticipate nu sunt un moft al nostru. Parlamentul actual reflectă votul din 2016, opţiunile actuale ale oamenilor sunt radical schimbate şi asta nu spunem noi. Ne-au arătat alegerile din 2019, în care PSD, care câştigase alegerile cu 46,5% în decembrie 2016, a obţinut 23%, PNL a câştigat alegerile pentru Parlamentul European, iar, ulterior, cu preşedintele Iohannis am câştigat alegerile prezidenţiale la un scor zdrobitor, la raport de 2 la 1 voturi.
Este clar că opţiunea oamenilor este modificată radical, Parlamentul trebuie să fie o oglindă fidelă a acestei opţiuni a cetăţenilor, or Parlamentul actual este în contradicţie totală cu opţiunile cetăţenilor români”, a afirmat Orban, întrebat ce se va întâmpla dacă moţiunea de cenzură anunţată de PSD va fi votată în Parlament.
Potrivit prim-ministrului: Cu siguranţă, niciun vot nu va veni de la parlamentarii PNL la următoarele învestiri. Continuăm să căutăm parteneri care să acţioneze similar, care să nu voteze învestirea unui al doilea Guvern”. Orban a adăugat că, pentru ca Guvernul „să facă ceea ce aşteaptă oamenii”, este necesar un suport parlamentar „adecvat”, „stabil” și „omogen”, care să permită adoptarea actelor normative iniţiate de Executiv. Premierul a completat că la moţiunea de cenzură care urmează să fie depusă de PSD parlamentarii PNL vor vota „împotrivă”.
„Ei tot fac agitaţie, eu nu pot să înţeleg cum adună ei voturile, decât dacă îi va ajuta Ponta. Din arcul guvernamental, din consultările pe care le avem, nu vor vota. Practic, votează moţiunea PSD şi UDMR. (...) Au împreună 227 sau 228 (de voturi - n.r.) în total, dar şi aici să vedem câţi dintre ei vor vota. Or, voturi externe nu pot să adune decât dacă Ponta votează moţiunea de cenzură”, a mai declarat Orban.
Întrebat cum se va declanşa procedura pentru alegerile anticipate în condiţiile în care spune că moţiunea de cenzură nu are şanse să treacă, premierul a răspuns: „O să mai avem ocazii, le mai oferim ocazia celor de la PSD să depună moţiuni de cenzură”.
El a menţionat că printre potenţialele teme pe care PNL intenţionează să-şi asume răspunderea s-ar putea număra şi desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie sau eliminarea pensiilor speciale. „E posibil. Analizăm acum să ne angajăm răspunderea pe desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari, pe modificarea Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care (...) a statuat indemnizaţiile, pensiile speciale pentru parlamentari, ne angajăm răspunderea şi desfiinţăm pensiile parlamentarilor.
Sunt curios cum vor reacţiona parlamentarii, poate atunci vor fi şi mai dornici să voteze o moţiune de cenzură ca să nu se adopte o astfel de modificare”, a spus Orban.
Premierul a afirmat că nu a evaluat niciodată până în prezent varianta de a-şi da demisia din funcţie, dacă moţiunea de cenzură anunţată de PSD nu va trece.