Înainte de ședința de Guvern de astăzi, Ludovic Orban a anunțat că va lua o serie de măsuri dure în sitemul de sănătate.
Premierul a spus că, o lungă perioadă de timp, sistemul de sănătate din România a fost tratat ca o Cenușăreasă. ”Aici aş trece în revistă câteva elemente: infrastructura spitalicească, care este o infrastructură veche, în care foarte puține investiții noi au fost cu adevărat promovate și care, în mare parte, creează extrem de multe probleme. În al doilea rând, subfinanțarea cronică a sistemului de sănătate.
Realitatea este că sistemul de sănătate se bazează pe contribuțiile care sunt plătite de un număr restrâns de cetățeni în România, există foarte multe categorii de scutelnici, de oameni care, deși beneficiază de serviciile de sănătate, nu participă la finanțarea sistemului de sănătate. În al treilea rând, când mă refer la infrastructură, mă refer și la tot ceea ce înseamnă infrastructura de comunicare.
Aplicațiile, și alea care au fost puse în funcțiune, nu merg; cardul de sănătate, se știe foarte clar, este aproape în colaps, sistemul digital pentru cardul de sănătate; nivelul de digitalizare în sănătate este unul extrem de înapoiat. Chiar noi acum ne-am confruntat cu nevoia de digitalizare cu toate bazele de date pe care a trebuit să le administrăm într-un timp extrem de scurt, pe necesitatea transmiterii informațiilor într-un sistem extrem de rapid. Şi aici lucrurile, clar, trebuie schimbate rapid.
De asemenea, în ceea ce privește politica medicamentului va trebui să intervenim foarte serios în perioada următoare, pentru că menținerea acestui sistem de clawback, fără o regândire a lui, a dus practic la dispariția de pe piața românească a sute poate chiar mii de medicamente, din cauza faptului că este pusă în spinarea mediului privat suportarea acestei taxei de clawback care, în mare parte, se datorează, pe de o parte, menținerii unui plafon pentru medicamente decontate și gratuite care nu este conform cu consumul, pe de o, parte și, pe de altă parte, a unui dezechilibru în ceea ce privește raportul între inovative și generice și, de asemenea, altor factori care au determinat situația de astăzi”.
Premierul a vorbit și despre managementul spitalicesc: ”Cred, de asemenea, că trebuie să ne gândim la măsuri în ceea ce privește managementul spitalicesc. Procedurile este clar că, deși ele, teoretic, există, nu sunt cunoscute, n-a existat niciun for de implementare a lor, managementul spitalicesc, în cea mai mare parte, este un management fără pregătirea necesară, care nu are autoritatea pentru a impune respectarea tuturor regulilor în spitale și care permite practic un sistem policentric de autoritate la nivelul spitalelor.
Nu în ultimul rând și în ceea ce privește funcţionarea structurilor suport, va trebui, şi aici, domnul ministru al sănătăţii, evident, va gândi, în perioada următoare, alături de specialiști, niște modernizări în sistem, de la INSP, chiar plecând de la Ministerul Sănătății, INSP, Agenția Medicamentului și dispozitive medicale, direcțiile de sănătate publică - au nevoie de o schimbare de mentalitate și de o modernizare cât mai rapidă, pentru a face față nevoilor sistemului medical și mai ales că obiectivul fundamental este o creștere a calității serviciilor care sunt oferite către cetățeni”, a mai spus Orban.