Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat, joi, că programul de guvernare pentru perioada 2021-2024 a fost realizat de 472 de specialişti - membri sau simpatizanţi - şi că liberalii vor "repara statul".
„6 decembrie reprezintă un moment de referinţă în istoria României. Pe 6 decembrie lăsăm în urmă ceea ce ne dezbină, lăsăm în urmă stângăciile şi nerealizările noastre, practicile, unele dintre ele, neperformante şi ne unim forţele pentru România. Nimeni nu va fi lăsat în urmă în România pe care ne-o imaginăm şi pe care o vom construi, dar nimeni nu trebuie să lipsească de la acest efort naţional. 6 decembrie este un apel naţional pentru o cauză naţională. Aici nu e vorba despre partizanate politice, este vorba despre viitorul României, despre ceea ce se va întâmpla cu noi toţi", a spus Orban, la prezentarea programului de guvernare "Dezvoltăm România".
El a arătat că programul PNL de guvernare este realizat de 472 de specialişti - membri sau simpatizanţi ai liberalilor şi că acesta a determinat autorităţile europene să pună la dispoziţia României peste 80 de miliarde de euro.
"Efectul combinat va fi o transformare în bine a ţării noastre, dar mai presus de toate vom repara statul. Acesta va fi principalul pilon, catalizatorul transformării României. Statul se va transforma din sursa tuturor relelor într-o sursă care facilitează dezvoltare, de la a fi prezent atunci când nu este necesar, până la a fi prezent doar atunci când este necesar, de la a fi un obstacol pentru cetăţeni, la a fi un factor de facilitare a aspiraţiilor lor, de la a fi un leagăn al corupţiei, la a se transforma într-un vector al transparenţei, de la a băga sub preş problemele, până la a le rezolva responsabil", a spus Orban.
El a susţinut că programul PNL este "foaia de parcurs care garantează dezvoltarea".
"De-a lungul anilor este adevărat că de multe ori nu ne-am atins potenţialul de dezvoltare, nu ne-am descurcat întotdeauna foarte bine şi nu am fructificat toate oportunităţile. Cum am fi putut fructifica aceste oportunităţi? Că dacă ne uităm numai la ultimii 20 de ani, cu 12 guverne populate cu o medie de mandat de ministru de aproximativ un an de zile. Am fi putut reuşi într-un regim de incompetenţă şi corupţie notorie? Am fi putut realiza o rată mai bună de dezvoltare fără a pune în aplicare un plan pe termen lung? Cu siguranţă, nu. În perioada de după pandemie o nouă mare oportunitate apare în faţa noastră - oportunitatea de a planifica şi de a folosi amploarea fără precedent a resurselor europene pentru a acoperi terenul pe care l-am pierdut în toţi aceşti ani, dar de o asemenea oportunitate nu poate profita oricine, pentru că o astfel de oportunitate o pot fructifica numai aceia care au demonstrat până acum că au această capacitate de a avansa exponenţial România pe calea dezvoltării. Această oportunitate este istorică. Fie folosim această şansă şi devenim o ţară de top în Europa, fie, ceea ce nu-mi doresc, o putem rata din nou şi putem rămâne din nou în coada plutonului. Locul României este în top", a afirmat premierul.
El a ţinut să precizeze că nu se va referi la PSD.
"Nu vreau ca toate aceste alegeri să fie ca celelalte din trecut. Îmi doresc ca aceste alegeri să fie despre România, nu despre lupta între partide. Vreau ca aceste alegeri să fie despre dezvoltare, nu despre acuzaţii între actorii politici. Vreau ca aceste alegeri să fie despre viitor, nu despre trecut", a spus Ludovic Orban.
Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat că PSD nu a fost preocupat de marile sisteme publice, ci de marii corupţi.
"O criză pune la încercare, în primul rând, statul, cu marile sale sisteme publice. Grea încercare pentru România, pentru că, vreme de 3 ani şi cu 3 guverne, PSD nu a fost preocupat de marile sisteme publice, ci doar de marii corupţi. Cu PSD au fost 3 ani pierduţi pentru România. 3 ani în care o ţară întreagă a fost ţinută la cheremul marilor corupţi din PSD. Criza a devoalat şi lipsa de responsabilitate a unor partide, care s-au autoizolat exact atunci când românii aveau cea mai mare nevoie de implicare şi de decizii corecte. De ajutat nu au ajutat, dar piedici Guvernului PNL au pus. Şi pun constant. Nu trebuie să uităm că ultimul ministru al Sănătăţii din Guvernul Dăncilă, cu câteva luni înainte de declanşarea pandemiei, era arestat pentru că vămuia contractele de achiziţii care vizau, atenţie, sala de operaţii a Spitalului Judeţean Baia Mare. PSD a făcut prăpăd în sistemul de sănătate din România! A jefuit constant un sistem care trebuia să ajute oamenii. Aceasta este adevărata faţă a PSD şi ea trebuie reamintită românilor", a afirmat Turcan.
Ea a arătat că angajamentul ferm al PNL este dezvoltarea României.
"Începând cu 6 decembrie, avem oportunitatea să corectăm toate cauzele care au stat la baza slăbirii statului român şi să punem în aplicare reformele amânate de zeci de ani. Un stat slab a convenit de minune PSD. Vă rog să reţinem că această criză sanitară s-a suprapus peste cea bugetară şi peste cea instituţională lăsate de trei guverne PSD în numai trei ani", a spus Turcan.
Salariu mediu net de 1.000 de euro în 2024, majorarea valorii punctului de pensie, dublarea alocaţiilor până în 2022, amânarea ratelor până la 1 iulie 2021, realizarea a trei spitale regionale la Iaşi, Cluj şi Craiova, extinderea votului prin corespondenţă în ţară, iniţierea procesului de revizuire a Constituţiei, desfiinţarea Secţiei speciale pentru magistraţi - se numără printre propunerile PNL din programul de guvernare "Dezvoltăm România".
Sursa: Agerpres