Evenimentul Zilei > Monden > Orașul în care nu ai voie să mori. Motivul este cu adevărat înspăimântător. FOTO
Orașul în care nu ai voie să mori. Motivul este cu adevărat înspăimântător. FOTO

Orașul în care nu ai voie să mori. Motivul este cu adevărat înspăimântător. FOTO

Longyearbyen este capitala Arhipelagului Svalbard, situat în nordul Norvegiei, la 1287 de km de Polul Nord. Este capitala cea mai nordică a întregii planete.

Longyearbyen este cunoscut pentru fel și fel de legi și reguli stranii, dar să nu se înțeleagă că sunt vreo sectă ocultă. Totul se bazează mai mult pe lucrurile demonstrate științific, iar regulile s-au pliat pe aceste principii. Motiv pentru care a fost interzis să se moară din 1950 explică faptul că frigul polar împiedică descompunerea cadavrelor.

De la ce a plecat totul: în anii 2000, oamenii de știință au exhumat trupurile unor oameni care au murit de o gripă deosebit de gravă, în 1918 – gripa spaniolă care a omorât 40 de milioane de oameni – și au găsit particule ale acestui virus în timpul analizelor lor. Acest virus mortal a dormit sub picioarele locuitorilor din Longyearbyen vreme de un secol.
20+ Free Longyearbyen & Svalbard Photos - Pixabay

În urmă cu aproape 70 de ani, liderii au decis că nimeni nu are voie să moară în Longyearbyen

Prin urmare, bolnavii în fază terminală sunt transferaţi la Oslo, capitala norvegiană care se află la 2.000 km distanță. Cea mai bizară dintre legi, însă, este interzicerea morţii.
Bolnavii terminali sau persoanele grav accidentate sunt trimise pe continent, pentru a nu muri aici. Desigur, dacă se întâmplă să mori, nu primești amendă, iar arestul nu mai are rost. Însă trupul neînsuflețit este fie ars, fie trimis pe continent pentru înmormântare.
Astăzi, oamenii de știință se tem că acele cadavrele, după ce au fost conservate de permafrostul în care au fost îngropate, pot conţine tulpini încă vii ale aceluiași virus care a ucis 5% din populația lumii în secolul al XX-lea.
Nopțile polare, când soarele nu ajunge să răsară, durează din 27 octombrie până în 15 februarie. Asta oficial, căci în realitate, muntele care străjuieşte localitatea blochează primele răsărituri timide ale soarelui până la data de 8 martie. În lunile de vară, însă, se întâmplă reversul, adică soarele nu apune timp de 127 de zile.

Orașul nu are o casă de îngrijire medicală sau o secție de geriatrie

Cu toate acestea, există un cimitir care este încă în funcțiune, deoarece oamenii care doresc pot fi incinerați și îngropați aici.  Dar această soluție ar avea puțin succes. În acest oraș polar nu există niciun spital. Aşadar, nu există nașteri și femeile însărcinate sunt transferate pe continent cu o săptămână înainte de termen și se întorc după câteva săptămâni pentru a asigura supraviețuirea copiilor lor care ar fi vulnerabili la condițiile meteorologice extreme.

 Longyearbyen este o ciudăţenie şi în materie de reguli: pisicile sunt interzise

Pisicile sunt interzise pentru a conserva fauna. Mai mult,  este obligatorie descălţarea la intrarea în orice clădire, alcoolul este raţionalizat din cauza prețului extrem de scăzut, iar persoanele fără loc de muncă nu sunt tolerate. În fața condițiilor extreme de trai, autoritățile cer ca fiecare persoană să fie capabilă să se ocupe de propriile nevoi.

Ce se întâmplă în cel mai nordic oraș din lume

La ultimul recensământ care a avut loc la sfârșitul verii lui 2019, numărul locuitorului ajunsese la 2368. Având în vedere faptul că frigul e la el acasă, oamenii nu știu ce înseamnă haine de vară. Verile în acest oraș au o maximă a temperaturii de 5-7 grade Celsius, iar iernile ajung chiar să aibă temperaturi sub -15 grade Celsius, scrie omofon.
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Monden
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: