Oraşul de sub stânci. Fabuloasa viaţă a oamenilor care trăiesc sub nişte bolovani uriaşi – GALERIE FOTO

Oraşul de sub stânci. Fabuloasa viaţă a oamenilor care trăiesc sub nişte bolovani uriaşi – GALERIE FOTO

Setenil de las Bodegas este un orăşel din provincia Cadiz, Spania, faimos pentru clădirile săpate direct în stâncă, deasupra râului Trejo. Localitatea are puţin peste 3000 de rezidenţi permanenţi, dar zeci de mii de oameni vin anual pentru a admira spectaculosul mod în care omul a completat arhitectura naturală a locului care, la prima vedere, nu pare prea potrivită pentru întemeierea unei aşezări umane.

Oraşul se întinde de-a lungul unor chei înguste, iar unele case sunt săpate direct în pereţii de stâncă ai cheilor. Construcţiile sunt realizate prin lărgirea grotelor naturale sau prin adăugarea unui perete exterior.

Localitatea s-a dezvoltat dintr-un mic oraş maur, perioadă din care s-a păstrat şi un castel, care datează din secolul al XII-lea.

Numele localităţii (Setenil) provine din latină şi înseamnă „de şapte ori nimic” (septem nihil). Denumirea face aluzie la rezistenţa oraşului maur în faţa atacatorilor creştini, care au câştigat lupta abia după şapte asedii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Castelul a fost distrus în anul 1484, din cauza armelor de foc folosite de creştini, care au reuşit în final să alunge ocupanţii mauri.

A doua parte din denumirea localităţii (las Bodegas) datează din secolul al XV-lea, când noii locuitori creştini au început să cultive aici viţă de vie.

Din păcate, cele mai multe vinării au fost distruse în anii 1860, în timpul infestării cu insecta filoxera, care a afectat mare parte din producţia de vin din Europa.

Oraşul se întinde pe doar 82 de km păstraţi, dar pe dealurile pitoreşti din apropiere se cultivă multe legume şi fructe, care sunt vândute în localităţile vecine.

Interesant e că arheologii au descoperit că peştera Cueva de la Pileta din apropiere a fost locuită încă din paleolitic, acum 20.000 de ani şi e posibil ca stâncile de pe malul râului Trejo să fi fost ocupate chiar mai devreme. Arheologii au descoperit artefacte neolitice, dar şi numeroase vestigii romane în apropiere de Setenil de las Bodegas, ceea de dovedeşte că zona a fost locuită continuu.

Relieful inedit al regiunii se datorează râului Trejo, care sapă un defileu în rocile solubile, în principal calcaroase, din Cádiz. Localnicii au profitat de carsturile spectaculoase şi şi-au amenajat casele lărgind peşterile şi unind pereţii deja existenţi.

Stâncile care par suspendate deasupra clădirilor şi faţadele albe ale caselor care strălucesc sub soarele Andaluziei au făcut ca Setenil de las Bodegas să devină una dintre opririle interesante de pe Ruta de los Pueblos Blancos (n.r. traseul satelor albe, în limba spaniolă).