Oraşul care l-a ORIPILAT pe Dumnezeu a fost descoperit. Arheologii cred că au dat peste ruinele CETĂŢII DEPRAVĂRII din Vechiul Testament | GALERIE FOTO

Oraşul care l-a ORIPILAT pe Dumnezeu a fost descoperit. Arheologii cred că au dat peste ruinele CETĂŢII DEPRAVĂRII din Vechiul Testament | GALERIE FOTO

După decenii de săpături, arheologii sunt convinşi că au găsit în sfârşit ruinele oraşului biblic Sodoma.

Experţii investighează situl de la Tall el-Hamaam, în Iordania, despre care spun că sunt ruinele unui "monstruos" oraş din epoca bronzului, iar datele se potrivesc cu descrierea biblică a oraşului distrus de Dumnezeu, transmite Daily Mail.

Locul numai că a fost cel mai mare oraş din regiune, aşa cum de altfel este descris în Biblie, dar este situat şi la est de râul Iordan, datând din perioada 3.500 şi 1540 î.Hr. Cercetătorii cred că oraşul a fost abandonat dintr-o dată.

Majoritatea referinţelor făcute cu privire Sodoma şi Gomora apar în Cartea Genezei.Cele două au fost situate pe câmpiile râului Iordan, la nord de Marea Moartă. Oraşele sunt descrise în Biblie ca fiind prospere, dar depravate.

Ne puteți urmări și pe Google News

În special, Sodoma este unul dintre cele mai des menţionate orașe în Cartea Genezei şi Noul Testament. Acesta este descris ca fiind situat pe o rută comercială şi având în vedere dimensiunea sa, se spunea că este puternic fortificat, cu turnuri și ziduri înalte.

Distrugerea Sodomei şi Gomorei

Potrivit Bibliei, Sodoma a fost distrusă de Dumnezeu, după îngerii nu au reușit să găsească oameni neprihăniți în cetate. Distrugerea Sodomei şi Gomorei este menţionată de mai multe ori în Biblie, dar este consemnată şi de Coran. În vechiul Testament se spune că Dumnezeu a distrus "păcătoşii" din Sodoma cu foc şi pucioasă, dar i-a permis lui Lot să fugă împreună cu familia sa. Ambele oraşe sunt folosite drept metafore pentru viciu şi homosexualitate.

O catastrofă naturală, a cărei amintire dăinuie în timp, este interpretată ca o manifestare a maniei divine împotriva unor cetăţi a căror răutate avea să rămână proverbială. Ultima ticăloşie a locuitorilor Sodomei, care vor să-i violeze pe oaspeţii lui Lot, umple paharul. Vor fi salvaţi din cetate doar Lot şi familia sa. Episodul cu nevasta lui Lot prefăcută în stană de sare ar fi putut fi sugerat de formele din sare cristalizată aflate pe ţărmul Mării Moarte. Sensul este însă mai adânc: dacă părăseşti lumea păcatului, să nu priveşti înapoi!, scrie Jurnal Spiritual.

Artefact misterios

În 2008, descoperirea unei plăcuţe de lut circulare a adâncit şi mai mult misterul. După cercetarea artefactului antic, experţii au ajuns la concluzia că a fost realizată de un martor care ar văzut cu un asteroid ar fi distrus orașele biblice de Sodoma și Gomora, în urmă cu 5.000 de ani. Pe de altă parte, sunt savanţi care suţin că cele două cetăţi au fost rase de pe faţa pământului în urma unui cutremur.

Doi cercetători, Alan Bond şi Mark Hempsell, au petrecut opt ani încercând să rezolve misterul şi cred că simbolurile de pe plăcuţa de lut sunt în realitate o prezentare în detaliu a modului în care un asteroid gigant a lovid regiunea şi a dezastrului pe care l-a lăsat în urmă această catastrofă: mii de morţi şi oraşe întregi distruse.

Impactul asteroidului a fost echivalent cu expozia a 1.000 de tone de TNT. Tableta lut, numită planisferă, a fost descoperită de arheologul Henry Layard, în ruinele bibliotecii de la Palatul Regal din Ninive.