Opt noi minuni naturale în patrimoniul UNESCO

Patrimoniul mondial UNESCO s-a îmbogăţit cu opt noi minuni naturale ale lumii. Noile situri, printre care "Insulele Galapagos ale Oceanului Indian" au fost considerate a avea "o valoare inestimabilă pentru umanitate", meritând protecţie şi conservare.

Joggins Fossil Cliffs din Canada, Parcul Naţional Sanqingshan din China, Lagunele din Noua Caledonie, Insula Surtsey din Islanda, Saryarca din Kazahstan, Rezervaţia Fluturelui Monarh din Mexic, zona tectonică Sardona din Elveţia şi arhipelagul Socotra din Yemen, considerat "Insulele Galapagos ale Oceanului Indian" sunt cele opt noi minuni naturale. Cu acestea, patrimoniul mondial UNESCO ajunge la 878 de situri (679 culturale, 174 naturale şi 25 mixte) în 145 de ţări, informează Greeenreport.

Joggins Fossil Cliffs sunt o bucată de istorie, rocile de aici existând de pe vremea primelor reptile de pe pământ. Este un sit de referinţă pentru Epoca Carbonului, de acum 300 de milioane de ani.

Parcul Naţional Sanqingshan din China a fost ales pentru frumuseţea sa deosebită. Aici se găsesc o pădure diversificată şi formaţii neobişnuite din granit.

Surtsey, o insulă nou formată din erupţiile vulcanice din coasta sudică a Islandei, între 1963 şi 1967, este interesantă pentru noile forme de viaţă care s-au stabilit aici.

Saryarca din Kazahstan este o regiune de peste 200.000 de hectare de stepă. De asemenea, lacurile din această zona atrag peste 16 milioane de păsări. Pământurile umede din Saryarca sunt popasuri pentru păsările migratoare care vin dinspre Africa, Europa şi Asia de Sud şi se îndreapta spre Siberia, unde au cuiburile.

Rezervaţia Fluturelui Monarh din Mexic protejează opt zone de habitat pe timp de iarnă al fluturelui monarh din centrul Mexicului. După ce călătoresc mii de kilometri, aproximativ un miliard de fluturi îşi petrec iarna în această zonă.

Zona tectonică Sardona din Elveţia a fost aleasă pentru valoarea sa geologică, iar diversitatea ecosistemelor recifelor de corali ale lagunelor din Noua Caledonie a asigurat acestei regiuni locul în patrimoniul mondial UNESCO. Recifele de corali de aici egalează sau chiar depăşesc Marea Barieră de Corali din punct de vedere al diversităţii.

Arhipelagul Socotra numără 825 de specii de plante dintre care 37 se găsesc doar aici. De asemenea, 90% dintre speciile sale de reptile se găsesc numai în aceste locuri. Şi viata sa marină este diversificată, având 253 de specii de corali, 730 de specii de peşti şi 300 de specii de crabi, homari şi creveţi.