Sorin Oprescu poate candida la Primăria Generală a Capitalei după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins astăzi recursul în cazul contestaţiei depuse de o pensionară. Curtea de Apel Bucureşti a respins ieri şi recursul la contestaţia depusă împotriva candidaturii lui Sorin Oprescu. În consecinţă acesta este liber să intre în cursa pentru primăria Capitalei. Sorin Oprescu s-a declarat satisfăcut de verdictul Curţii de Apel. Deja membrii stafului său de campanie au început să achiziţioneze plicuri, intenţionând să trimită aproximativ 40.000 de scrisori.
Sesizarea înaintată de o anume Doina Mocanu, care reclamă faptul că pe listele de susţinere depuse de Oprescu există şi semnături false, nu a avut succes nici la Curtea de Apel, după ce cu o zi în urmă fusese respinsă de Tribunalul Municipiului Bucureşti.
Curtea de Apel nu a verificat listele de semnături în ciuda faptului că au existat suspinciuni că unele dintre ele nu aparţineau persoanelor cărora le-au fost atribuite. Cotidianul relatase declaraţiile unor cetăţeni din Bucureşti care au negat că şi-au dat semnătura pentru susţinera candidaturii Doctorului.
Instanţa nu a luat în considerare caracterul dubios al acestor semnături deoarece ele făceau parte deja din lotul celor invalidate de Biroul Electoral Muncicipal. Practic Curtea de Apel s-a raportat doar la cele 35.803 semnături declarate valide de BEM şi a respins contestaţia privind fraudarea listelor de susţinători.
Ce nu a verificat instanţa
În ceea ce priveşte caracterul valid al semnăturilor acceptate de BEM şi de instanţele de judecată, acesta se referea la conformitatea lor cu cerinţele legii. Cu alte cuvinte, s-a verificat doar dacă numele din listă sunt însoţite de adresa, seria şi numărul actului de identitate şi semnătura. Nu s-a verificat şi corespondenţa numelor şi semnăturilor cu realitatea.
Acest tip de verficare este o atribuţie a instanţei de judecată. Aceasta ar fi putut să procedeze la verficarea semnăturilor doar în cazul în care ar fi existat o plângere concretă că pe liste apar persoane care un şi-au dat acordul. Cum contestaţia Doinei Mocanu nu reclama un fals concret, instanţa nu a acceptat contestaţia.
Cercetările continuă
Cu toate că Sorin Oprescu a primit verde pentru candidatură, anchetele unor instituţii ale statului vor continua deoarece au apărut suspiciuni că pe listsle de susţinere au apărut numele şi CNP-urile unor persoane înregistrate în baza de date a Spitalului Universitar. Managerul acestei instituţii, medicul Gheorghe Iană, a anunţat că a demarat o anchetă internă pentru a vedea dacă sunt persoane care au copiat şi au pus la dispoziţia echipei lui Sorin Oprescu baza de date unde sunt înscrişi pacienţii care au trecut pragul unităţii medicale. “Teoretic, această bază de date putea fi accesată din orice secţie a spitalului”, spune Iană.
În eventualitatea în care vor fi găsiţi angajaţi care au făcut o astfel de ilegalitate sau care au cerut în spital pacienţilor să semneze pentru a susţine o candidatură, aceştia riscă desfacerea contractului de muncă. Există suspiciuni că o parte din numele de pe listele depuse la BEM au fost luate din bazele de date ale Centrului de Perfecţionare a Medicilor, dar şi de la Colegiul Medicilor Bucureşti, unde Sorin Oprescu a fost preşedinte.
REACŢIE
Doctorul promite dezvăluiri despre contestatarii săi
Sorin Oprescu s-a declarat satisfăcut de verdictul Curţii De apel. “Justiţia şi-a spus cuvântul” a declarat el după decizia instanţei. Întrebat cine a avut interesul de a-l împiedica să intre în competiţie, Oprescu a evitat să indice vreo persoană, promiţând doar că va reveni cu dezvăluiri. „Lămurim lucrurile astea în campanie. Probabil că dorinţa unora de a face rău va continua. Sper însă în inteligenţa contracandidaţilor mei”, a spus Oprescu.
Acesta intenţionează să le mulţumească celor care au semnat pentru el prin trimiterea unor scrisori de mulţumire. Deja membrii stafului său de campanie au început să achiziţioneze plicuri, intenţionând să trimită aproximativ 40.000 de scrisori. Pentru candidatul Sorin Oprescu au exista şi avantaje ale contestării. În perioada în care candidatura sa a stat sub semnul întrebării, Doctorul a beneficiat de mediatizare continuă pe ideea că este o victimă a sistemului. A avut practic parte de 8 zile în care şi-a făcut campanie înainte de startul oficial al acesteia.