Primăria Capitalei va acoperi majorarea tarifului de producție a energiei termice în lunile de iarnă, a anunțat marți edilul general al Bucureștiului, Sorin Oprescu.
"Până se face cald afară (vom asigura subvenția — n.r.), după care vom trece la ceea ce înseamnă investiții făcute direct în CET-uri și în rețeaua de distribuție, în așa fel încât iarna lui 2015 — 2016 să nu ne prindă în această postură în care multe structuri ale statului se joacă cu noi și nu fac altceva decât să mărească prețul, după părerea noastră nejustificat, tocmai pentru a crea impresia că sunt preocupați de încălzirea populației", a declarat Oprescu la Primăria Capitalei.
El a spus că pe 24 decembrie 2014, în zi nelucrătoare, RADET București a primit de la SC Electrocentrale București SA (ELCEN) o înștiințare legată de majorarea tarifului de producție a energiei termice de la 1 ianuarie 2015.
"Printr-o decizie a ANRE din 17 decembrie 2014 se majorează costul de producere a gigacaloriei cu 10,2%. Asta înseamnă o creștere de cost a producției de energie termică de la 168,8 de lei la 186 de lei, cu TVA inclus", a precizat primarul general, potrivit agerpres.
"RADET anunța că nu a cerut o majorare a costului de transport și distribuție a energiei termice, ceea ce înseamnă că, în costul total al prețului/gigacalorie, majorarea este de 5%. Precizez că Primăria Municipiului București nu a fost nici consultată, și nici măcar informată de către SC Electrocentrale SA de această creștere de tarif, pe care o considerăm nefundamentată și arbitrară. Consider că decizia ANRE la solicitarea Electrocentrale București este total nedreaptă și îndreptată împotriva cetățeanului", a menționat Oprescu.
El a spus că pentru 2014 au fost aprobați prin CGMB 552 de milioane de lei, aproximativ 120 de milioane de euro, pentru acordarea subvenției la energia termică.
"Până acum, Primăria Municipiului București a plătit 466,6 de milioane de lei din veniturile proprii ale PMB, plus 85 de milioane de lei, aprobați de Guvern exclusiv pentru plata combustibilului (gaze naturale). Populația Bucureștiului consumă anual circa 4,2 milioane de Gcal. Pentru ca Primăria Municipiului București să poată acoperi majorarea de tarif cerută de ELCEN și aprobată de ANRE astfel încât populația să nu fie afectată, trebuie să prevadă în bugetul anului 2015 un plus la subvenție de 72,433 milioane de lei, adică de peste 16 milioane de euro", a afirmat edilul general.
În opinia sa, este un efort financiar care, din caza restricțiilor impuse de Ministerul de Finanțe, nu mai poate fi suportat, însă aceasta obligă la reorganizarea și restructurarea RADET și la urgentarea procesului de unificare RADET-ELCEN într-o singură companie municipală de producție și distribuție, prin crearea Sistemului de Alimentare Centralizat cu Energie Termică (SACET). El susține că numai așa prețul energiei termice poate fi ținut sub control, "la nivelul suportabilității populației".