Demnitarii care au primit de la CNSAS verdicte de necolaborare, dar au dosare de reţea în arhivele fostei Securităţi, ar putea fi verificaţi din nou, după noua Ordonanţă de funcţionare a instituţiei.
Consilierul premierului, Marius Oprea, a anunţat ieri, într-un interviu la BBC că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului pe care îl conduce va cere noului CNSAS să redeschidă toate dosarele „în care Colegiul a spus nu“. Oprea vine cu argumentul că, prin eliminarea sintagmei de „poliţie politică“, considerată restrictivă în vechea lege, concluziile în cazul unora s-ar putea schimba.
„De pildă, de domnul Cristian Rădulescu. Procedurile pot fi reluate pentru că acel verdict poate fi considerat ca fiind unul subiectiv. Poate că instanţa de contencios în baza probelor administrate de către Direcţia de investigaţii va considera altfel“, l-a dat el exemplu pe liderul deputaţilor PD-L. Scrisorile lui Băsescu
Aceeaşi ordonanţă este însă criticată de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a trimis vineri mai multe scrisori, atât guvernului, cât şi parlamentului, cerând completarea actului normativ prin includerea cu prioritate printre categoriile ce ar trebui verificate din oficiu cel puţin şi candidaţii la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, magistraţii şi ambasadorii României.
„Am apreciat implicarea guvernului în readucerea CNSAS la un nivel de funcţionare, dar cred că este obligatoriu să se realizeze mult mai mult în această privinţă“, scrie Băsescu, reamintind că arhiva CNSAS cuprinde în acest an electoral două milioane de dosare.