ANALIZĂ/ Guvernul Dăncilă, greu de DEMIS! Ce șanse are OPOZIȚIA să răstoarne EXECUTIVUL

ANALIZĂ/ Guvernul Dăncilă, greu de DEMIS! Ce șanse are OPOZIȚIA să răstoarne EXECUTIVUL

Guvernul Dăncilă este greu de demis de către Opoziție! În timp ce PNL și USR au pornit negocierile în Parlament în vederea susținerii moțiunii de cenzură pentru răsturnarea Guvernului Dăncilă, aritmetica parlamentară nu-i prea ajută. Opoziția are nevoie de 234 de voturi pentru dărâmarea Executivului, însă calcule arată că sunt la distanță mare de reușită.

O inversare a balanței în favoarea Opoziției ar putea veni, cu greu, de la partidul Pro România, condus de fostul premier Victor Ponta. De la PSD au plecat, săptămâna trecută, 5 parlamentari la Pro România. Ipotetic, dacă Victor Ponta ar putea rupe de la grupul social-democraților mai mulți parlamentari, la care să se alăture PMP, UDMR, minoritățile naționale și neafiliați pentru susținerea moțiunii de cenzură, șansele ca Opoziția să răstoarne Guvernul PSD-ALDE cresc.

Ponta, detalii noi despre „MAREA EVADARE” din PSD: „Eu aştept mai mulţi, dar trei sigur vin”

Calcule

Ne puteți urmări și pe Google News

Greu de demis guvernul Dăncilă arată calculele strict pe foaie.

PNL și USR au 136 de voturi.  

PMP, UDMR, minoritățile naționale și neafiliați au 86 de voturi.

PNL, USR, PMP, UDMR, minoritățile naționale și neafiliații au împreună 222 de voturi.

Ca moțiunea de cenzură să treacă în Parlament, Opoziția are nevoie de 234 de voturi: 50+1 din numărul total al parlamentarilor. Fapt pentru care, chiar dacă, ipotetic, PNL, USR, PMP, UDMR, minoritățile naționale și neafiliații ar vota moțiunea de cenzură, demersul Opoziției nu are sorți de izbândă.

De partea cealaltă, Puterea se bucură de o largă majoritate în Parlamentul României.

PSD și ALDE au 243 de voturi, cu mult cât le-ar fi fost necesar ca moțiunea de cenzură să nu treacă.

Vise

Dacă președintele PMP Traian Băsescu a dat semnale PNL că va susține moțiunea de cenzură, pentru ca România să scape la guvernare de social-democrați , liderul UDMR a pus cruce planului făcut de cuplul Iohannis-Orban privind debarcarea guvernului Dăncilă.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei, că moțiunea de cenzură „este un joc de glezne” și că, fără propuneri concrete din partea inițiatorilor, uniunea nu se va alătura planurilor liberalilor.            

Mai mult, cutuma parlamentară a arătat că, în cazul unei moţiuni de cenzură, minorităţile sunt împărţite și votează „conform propriei conştiinţe”. De altfel, realitatea trecutului ne dezvăluie că, de cele mai multe ori, toate minorităţile naţionale susţin Puterea.

Prezență

Președintele PNL Ludovic Orban a solicitat liberalilor ca în perioada 10-30 iunie să nu plece din țară, în cazul în care în respectiva perioadă au programate deplasări externe. Motivul pentru care Orban le-a solicitat liberalilor prezența în Parlament, potrivit surselor EVZ,  este de a vota moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă.       

PNL a decis să declanșeze moțiunea de cenzură la sfârșitul lunii iunie, iar conducerea centrală a liberalilor a desemnat „o echipă de negociere” în vederea pregătirii moțiunii.

Din echipa de negociere din partea PNL fac parte liderii deputaţilor Raluca Turcan,  liderul senatorilor Iulian Dumitrescu și vicepreședinții Marian Petrache, Victor Paul Dobre și Lucian Bode.

PNL pregătește un Guvern alternativă: „Ar fi absolut anormal să dai jos un Guvern și să nu ai soluții”