Guvernul Dăncilă a ieșit „negativ” la testul de sarcină la care a fost supus. Moțiunea de cenzură a trecut cu 238 de voturi, desi necesare erau doar 233.
Dis-de-dimineață, la ora nouă fără un sfert, o sepepistă inspecta sala de plen. Un miros de stătut, de rânced, ieșea din instalația de aer condiționat așa că strâmbă din nas și exclamă: „Ce urât miroase aici!”. La care o femeie de serviciu îi răspunde cu umor: „Păi știți cine lucrează aici...”. Deși mai era doar un sfert de oră până la zece, când trebuia să înceapă ședința reunită a camerelor Parlamentului, în care urma să se dezbată și să se voteze moțiunea de cenzură a Opoziției, condica de prezență era semnată doar de doi parlamentari din USR și un pesedist. Abia la zece fără cinci s-a spart conducta cu palamentari, primii fiind liberalii.
Prima sosită, Alina Gorghiu, țopăind pe tocuri în pantaloni negri și un sacou gri, îl depășea cu un cap pe colegul Daniel Fenechiu, care aproape că se rostogolea pe lângă ea. Îi urmează venerabilul Leon Dănăilă și Raluca Turcan. Ușor-ușor, apar și pesediștii, cap de listă fiind „deputatul mitralieră” Cătălin Rădulescu. Ana Birchall – care la ora aia nu știa exact cum își va pierde poziția de ministru, or din cauza moțiunii, or că o dă afară Viorica Dăncilă – era îmbrăcată într-un pulover roz, pantofi eleganți de aceeași culoare și pantaloni negri. Fix la ora zece a semnat condica, punctual cum îi stă bine unui militar de carieră, amiralul Vergil Chițac, senator ales pe listele PNL. Întrebat de ce va fi să fie, evaluează situația strategic: „Șansele sunt fifty-fifty”.
Dăncilă s-a îmbrăcat în negru la înmormântarea Guvernului său
Imediat au năvălit cei din USR, pe care îi recunoșteai pentru că nu-i cunoștea nimeni. Atmosfera era una incertă, cu îndoieli în fiecare tabără. Nimeni nu vroia să declare ceva tranșant. Singurul care s-a încumetat să dea un pronostic, culmea, nefavorabil partidului său, a fost Florin Iordache de la PSD: „Eu cred că o să treacă moțiunea”. Fostul premier Viorica Dăncilă a apărut la ora zece și cinci, îmbrăcată complet în negru, de parcă mergea la înmormântare.
Parcă anticipa deznodământul guvernării sale peste nici patru ore. Asaltată de întrebările reporterilor care insistau să afle de la ea dacă trece moțiunea la vot și ce va face după aia, Viorica Vasilica Dăncilă s-a îmbujorat: „Nu vreau să iau în calcul asta...”. Apoi a zâmbit de complezență și a intrat în sală. Ca la mai toatele ședințele Parlamentului și aceasta a început cu întârziere, abia pe la 10.20. Dar nu toți parlamentarii se grăbeau să intre în sală, că la început se citește textul documentului, apoi urmează debaterile, urmate de drepturi la replică și abia, la sfârșit de tot, după vreo trei ore, urmează votul.
Poantele lui Ponta și bufetul „la varice”
Victor Ponta, degajat, cu un sacou casual și blugi, se hăhăia pe holul central alături de alți colegi pe care îi tachina vesel. Astfel, pe un pesedist l-a întrebat ironic: „Ce faci colegu’ cu gentuța aia, e cu bani de la Arsene?”, iar pe Remus Borza, ăla cu Hidroelectrica, l-a luat peste picior și mai tranșant doar salutându-l: „Să trăiască dom’ președinte!”. Undeva în stânga sălii de plen, pe o scară interioară în spirală se amestecă la o țigară, într-o stranie coabitare, parlamentari din toate partidele, ziariști și angajați ai Palatului Parlamentului. Că dacă vrei să fumezi pierzi vreo zece minute până jos și tot atât până te-ntorci.
Când ies din holul în care fumul plutește precum norii cumulonimbus într-o zi de vară pe litoral miros cu toții ca o tutungerie care a luat foc. Debutul dezbaterilor îl dă un userist, dar părea că nimeni nu-l ascultă. Nici măcar colegii săi de partid. Într-un colț, Orlando Teodorovici se hlizește cu câțiva colegi cu care se tutuiește, familiar. La microfon urmează Dăncilă, în aplauzele colegilor de partid. Or sonorul avea ceva, nu e limpede, dar cert este că vocea premierului suna în boxe precum creta pe tablă. Dar sala nu era plină nici atunci, în bufetul amenajat pe un hol în dreapta sălii vânzându-se șnițele și alte minuturi, la prețuri fără concurență în România. Decanul de vârstă al Senatului, nonagenarul chirurg Leon Dănăilă, molfăia o amandină și bea Pepsi, în picioare, „la varice”, cum se spune popular.
„Mai aveți două minute..., trei cu finalizare!”
În timpul ăsta, Orlando Teodorovici, aflat sus, la masa miniștrilor, vorbește la telefon mascând aparatul cu mâna. De altfel, majoritatea deputaților și senatorilor sunt cu nasul în „aifoane” și „smartfonuri” de ultimă, mai rar penultimă generație. Inclusiv Dăncilă butonează de zor la telefon, de parcă s-ar juca, sau ar trimite SMS-uri, fix în timpul în care Victor Ponta a captat asistența cu un discurs în care a luat-o la o asemenea bășcălie, că până și colegii ei din PSD se stricau de râs. Pe rând, Ponta a trimis-o să caute pe Google ce înseamnă „tautologie” și i-a sugerat că ar avea și probleme cu cifrele nu numai cu limba română.
I-a urmat la microfon Lia Olguța Vasilescu. Când a fost anunțată că trebuie să cuvânteze s-a auzit un mumur în sală pe care televiziunile nu l-au prins pe post de sonor de fundal. A fost un discret, dar profund și colectiv: „Aoleu!”. La fel, altă chestie neprinsă în sonorul camerelor TV a fost strigătul unui parlamentar liberal atunci când cuvânta pesedistul Marcel Ciolacu, încă președintele Camerei Deputaților. Ciolacu l-a pomenit pe liberalul Gigel Știrbu și, atunci, colegul său de partid i-a strigat: „Gigel, dă-i o batistă!”. Dar power-play-ul zilei de ieri a fost îndemnul speaker-ului din prezidiul ședinței care l-a anunțat pe un parlamentar PMP: „Mai aveți două minute..., trei cu finalizare!”. S-a lăsat cu aplauze, ca-ntr-o bodegă din Obor.
„Ați mâncat bătaie! Ați mâncat bătaie!”
Surpriza zilei a fost „spărgătorul de vot” Gabriel Petrea, liderul TSD, care a votat în ciuda directivei primite de la partid. În sfârșit, după trei ore de măscăreli, începe votul. Pesediștii care anunțaseră că vin incorpore, dar că nu votează nicicum, stau și se uită. Însuși Viorica Vasilica Dăncilă s-a ridicat de pe scaunul unde stă, în mod tradițional premierul, și se uită pierdută spre urnele unde cei din Opoziție își băgau bilele care urmau s-o mazilească de la guvernare. Startul votului l-a dat liberalul Corneliu Olaru, fostul primar al colmunei Horea, din Munții Apuseni, care este foarte bolnav.
Toată sala l-a aplaudat, cu excepția celor din PSD, care s-au făcut că plouă. La numărătoarea bilelor care stabileau numărul voturilor sala s-a golit, treptat. La un moment dat, un pesedist a început să strige ca un puștan pe maidanul din spatele blocului: „Ați mâncat bătaie! Ați mâncat bătaie!”. După un minut s-a aflat. Moțiunea trecuse cu 238 de voturi „pentru” și guvernul Vasilicăi Dăncilă pleacă acasă. De unde se vede că cine râde la urmă râde mai bine. Restul s-a văzut la televizor.