Autorităţile locale din Vâlcea au început astăzi operaţiunea de umplere a craterului adânc de 25 de metri apărut sâmbătă dimieaţă în gospodăria familiei Ene din localitatea Buneşti. Oficialii nu au luat însă calcul faptul că drumul de acces a fost rupt parţial de o viitură în urmă cu câteva luni, aşa că s-au trezit că basculantele cu piatră nu au pe unde să treacă.
Telefoanele oficialilor judeţeni au început să zbârnâie şi toată lumea făcea presiuni pentru a se aduce materiale necesare reparării urgente a drumului. Când totul părea că intră pe un făgaş normal, camionul care transporta duburile din beton necesare consolidării drumului a rămas în pană la Costeşti. "Ca să nu pierdem timpul degeaba pentru că au fost aduşi oameni la lucru de la Drumurile Judeţene, am fost nevoiţi să aducem piatra până la drumul rupt şi de acolo am cărat-o cu vola până la carter. Am făcut muncă suplimentară cu costuri foarte mari, dar altă soluţie nu am avut", susţine Viorel Radi, primarul din Buneşti. Abia spre după amiază, după ora 16.00, autorităţile au reuşit să repare drumul şi să dea drumul la camioane.
"Muncesc degeaba, că nu ţine"
Pompierii au venit şi ei pregătiţi cu motopompe cu ajutorul cărora să scoată saramura din crater pe măsura ce era umplut cu pietriş. "Apa având o concentraţie de sare de 2,5 la mie dacă o lăsăm să deverseze la întâmplare distrugea solul. Noi am venit pregătiţi să scotem saramura şi să o deversăm controlat. Dar deocamdată nu am fost de niciun folos pentru că nu s-a lucrat conform planului. S-a întârziat mult la drum", a declarat colonel Adrian Mesescu, inspectorul şef al ISU Vâlcea. Potrivit unor calcule estimative, pentru umplerea conului de prăbuşire cu o adâncime 25 de metri şi un diametru de peste 20 de metri ar fi nevoie de aproximativ 3.000 de tone de piatră şi nisip. Însă nimeni nu poate da asigurări că metoda va da şi rezultatele scontate. "Muncesc degeaba oamenii ăştia, că nu ţine, se prăbuşete totul. Toată noaptea se aude cum cade pământul. Nimeni nu dă nicio garanţie că se rezolvă situaţia. Aşa au spus specialişti care au tot venit pe aici", povesteşte Ilinca Ene, femeia în a cărei gospodărie a apărut craterul. Cheltuielile pentru piatră şi transport se ridică la peste 70.000 de lei şi sunt suportate de către Consiliul Judeţean Vâlcea. Haosul de la Buneşti a început sâmbătă dimineaţa în jurul orei 4.00, când în curtea familiei Ene a apărut un carter cu peste 20 de metri în diametru care s-a extins rapid sub casă, iar pereţii s-au prăbuşit în hău.