Editura Evenimentul si Capital

Operațiune secretă a SUA împotriva lui Ceaușescu, dezvăluită de un român. O nouă pagină de istorie a fost rescrisă

Autor: | | 1 Comentarii | 14288 Vizualizari

Un moment de cotitură din istoria României, în perioada în care țara noastră era condusă de fostul șef de stat comunist, Nicolae Ceaușescu, a fost retragerea de către SUA a Clauzei națiunilor celei mai favorizate, în anul 1988. Mulți dintre politicienii americani căutau, în anii 1986 și 1987, dovezi care să argumenteze decizia președintelui american Ronald Reagan. În acest context, diplomați ai Ambasadei SUA la București au profitat de un moment important din viața comunității protestante: demolarea bisericii adventiste Grand. Pe acest fond, americanii au folosit informațiile furnizate de membrii acestui cult pentru a trimite un raport în Congresul American. „Evenimentul zilei” a stat de vorbă cu unul dintre martorii acestui eveniment istoric.

Martor fără v oie întrun moment de cotitură din ist oria R omâniei, C onstantin Ceaușu a plec at în St atele Unite, în urmă cu 30 de ani. S-a reîntors în țară în anii ’ 90, iar, de curând, a cumpărat o proprietate în stațiunea Cheia, loc în care ar vrea să își aducă și s oția, și nepoții. Acolo l-am întâlnit, cu puțin timp în urmă. Omul de 7 3 de ani ne-a mărturisit că s-a năs cut în comuna Rado vanu, din județul Călărași dar că, de la 14 ani, a locuit în București. Este șofer, meserie pe c are a practicat-o, ani la rând, în R omânia și c are i-a asigurat, apoi, e xistența și în California, unde și-a des chis o firmă de transport. Susține că, în 1986, a fost unul dintre cei care a mijlocit întâlnirile secrete dintre fostul ambasador al SUA în țara nostră, Roger Kirk, și liderii comunității protestante care se plângeau de îngrădirea unor drepturi sau de faptul că li se dărâmă lăcașurile de cult. P e b aza inf ormațiilor obținute, în anii 1 986 și 1 987, diplomații americ ani au înt ocmit un raport care a contribuit la decizia fostului președinte american, Ronald Reagan de a retrage României condusă de Nicolae Ceaușescu Clauza națiunilor celei mai favorizate.

Protocol între Ambasada Statelor Unite și liderii protestanți

Constantin C eaușu ne-a povestit că a fost șofer de TIR, în anii ’ 70, și a lucr at la A utobaza P opești-Leordeni, la Transcom, fosta intreprindere de st at. În anul 1 981, a fugit din țară, cu gândul de ajung e în O ccident, as cuns într -un TIR plin cu fruct e, dar a f ost prins pe teritoriul Cehiei.

Trimis în țară, el a fost condamnat la doi ani închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei. Apoi, că în anul 1983, după eliberarea din închisoare, a depus actele de emigrare în SUA. „În anul 1 984, c omisia de imigr ari ne-a eliber at, mie și s oției, pașapoarte fără cetățenie. Am lucr at la Biblioteca Americ ană”, a adugat C eaușu. A poi, a aflat că urmează să fie demolată biserica Gr and, un edificiusimbol al c omunității adventiste de ziua a șapt ea, construită într e anii 1 936- 1937. „Atunci, m-am plâns ambasadorului SUA și i-am zis ce intenționau să facă autoritățile comuniste. Mi-a zis să aranjez o întâlnire cu liderii cultului”, a po vestit Ceaușu. P astor la Gr and er a Lucian Crist escu. „Am a vut, atunci, intervenții la posturile de radio Vocea Americii și Europa Liberă unde am po vestit ce s e întâmplă”, a mărturisit româno-americanul. Ca urmare a intervenției făcute de Ceaușu, ambasadorul s-a întâlnit cu liderii protestanți și au semnat un protocol de colaborare, în anul 1986. Apoi, r eprezentanți ai ambasadei au luat declar ații de la ac eștia. Mai mult, potri vit c elor spus e de C onstantin Ceaușu, americ anii mer geau la bis erici, la întruniri r eligioase și luau declar ații de la credincioșii pr otestanți. „Era unul, David, consilier politic la ambasadă și Paul, șeful lui, care a făcut dosarul pe care l-a trimis în America. Pe baza declarațiilor luate atunci, s-a retras clauza. Până atunci, nu aveau destule argumente ca să demonstreze abuzurile”, susține Constantin Ceaușu.

Execuția lui Ceaușescu: o barbarie ca în lumea a treia

După terminarea misiunii în România, diplomații americani care s-au ocupat de întocmirea dosarului privitor la Clauza națiunii celei mai favorizate s-au retras din România. „Eu le-am spus că aș vrea să rămân, pentru că o duceam bine, dar ei au insistat să plec cu soția, odată cu ei. Probabil știau ei ce știau…”, a rememorat Ceaușu. Astfel, a ajuns în Modesto, California, lângă San Francisco. La scurt timp după ce a ajuns în SUA, l-a vizitat Paul, de la ambasadă. „Mi-a zis că urma să plece cu misiune la Moscova, tot la ambasadă”, a dezvăluit Constantin. În California, el s-a angajat ca șofer iar soția babysitter. Își amintește că, în toamna lui ’89, revista Time publica un articol despre România și Ceaușescu. „Au pus o fotografie cu blocuri în ruine, ca o premoniție a ceea urmat în decembrie: căderea Comunismului”, a adăugat Constantin Ceaușu. Despre execuția fostului președinte comunist, el a spus că majoritatea americanilor au dezaprobat modul în care a fost ucis. „Când l-au împușcat pe Ceaușescu a fost rușinos pentru România. Un episod privit de americani ca pe unul din lumea a treia”, a adăugat Ceaușu.

Președintele comunist a refuzat condițiile impuse de SUA, în 1988

Datele oficiale confirmă cele spuse de C onstantin C eaușu care a arăt at legătur a dintre liderii r eligioși pr otestanți din R omânia și do sarul înt ocmit de diplomații Amb asadei SUA la Bucur ești care s-au ocupat de culeg erea de dat e împotriva r egimului c omunist. Mai e xact, odată cu accederea la put ere a lui R onald Reagan, politica americană față de R omânia s-a s chimbat radical. Așa cum s crie H ystoria, la 1 5 decembrie 1985, secretarul de st at al S UA, Geor ge Shultz, a ef ectuat o vizită în București. El i-a tr ansmis lui Nicolae C eaușescu un mes aj scris din partea lui Ronald Reagan, în care i se atrăgea atenția că România poate pierde clauza națiunii celei mai favorizate, dacă nu într eprinde ef orturi s erioase de îmbunătățir e a situației dr epturilor omului. Un punct esențial l-a constituit cererea părții americane privind importul în România și distribuirea Bibliilor și a altor materiale cu caracter religios, precum și atenuarea anumitor măsuri administrative împotriva grupărilor religioase nerecunoscute.

A ignorant cererea lui Reagan

Ceaușescu nu a ținut c ont de a vertismentul pr eședintelui Reagan, privitor la po sibila deteriorare a r elațiile r omânoamericane. El a r espins criticile părții americane referitoare la situația dr epturilor omului și le-a c onsiderat oper a unor „grupuri de int erese speciale”. Liderul român susținea că drepturile omului în viziunea sa – dreptul la muncă, la o viață liberă și demnă, la participarea directă la viața economică și socială în condiții depline și egale – erau asigurate în România, iar „legarea drepturilor omului de problema emigrării fiind cu totul nepotrivită”. De altfel, în st enogramele ședinței C omitetului P olitic Ex ecutiv al C. C. al P .C.R. din ziua de 15 aprilie 1986 și stenograma ședinței Bir oului P ermanent al C omitetului P olitic Executiv al C. C. al P .C.R. din ziua de 2 7 iunie 1 987, N icolae și Elena Ceaușescu își manifestau irit area cuplul pr ezidențial hotărând să nu de a cur s c ererilor SUA, pe c are le t axa drept amestec în afacerile interne.

Sfidarea Congresului SUA

Tudor Chirila, reactie HALUCINANTA! Ce a putut sa spuna despre cazul Codrutei Kovesi a DEPASIT orice imaginatie

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
21:15 UPDATE. AMENINŢARE CU BOMBĂ la România TV! Geniştii în alertă! Ion Cristoiu se află în clădirea televiziunii. Breaking news în media 20:50 UPDATE. A fost RESPINSĂ CEREREA LAUREI KOVESI! ADINA FLOREA, în continuare procurorul de caz 19:12 DEZASTRU pentru Kovesi. ACUZAȚIILE oficiale ale SIIJ. Fosta șefă a DNA ar fi luat sute de mii de lei 18:17 Lazăr RĂSPUNDE acuzațiilor. INTERVENȚIE de ULTIMA ORĂ a procurorului general. ACUZAȚIILE „sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului” 17:30 OPERAŢIUNEA STRICT SECRET, Kovesi şi dosarul în care e suspectă. Fostul şef al Poliţiei Române lansează MAREA BOMBĂ: „Totul s-a organizat la nivel de minister” Breaking news 17:13 BREAKING NEWS! SEBASTIAN GHIȚĂ: ESTE INIMAGINABIL ce lucru o FACE SĂ MINTĂ 16:35 Kovesi ÎL TRAGE ÎN GROAPĂ pe Augustin Lazăr. Există un mic detaliu care îl poate distruge pe Procurorul General. News alert în Justiţie 13:43 Avocatul Piperea, despre CITAREA Kovesi: „E un concurs de infracțiuni care ar putea determina o pedeapsă chiar de 10 ani. Este un cumul de acuzații grave." 12:27 News ALERT! PONTA, la ieșirea din sediul PARCHETULUI GENERAL. PROCURORII nu i-au ARĂTAT ce CONȚINE DOSARUL 12:24 Dan Andronic, despre AUDIEREA lui KOVESI: „Nu are cum să evite cerea PARCHETULUI”. News alert 09:04 Pleșoianu solicită expulzarea ambasadorului Hans Klemm: „Acest individ a depășit deja orice limită a diplomației" 08:29 Lovitură PUTERNICĂ dată Regimului Dragnea din partea Germaniei. România va pierde ENORM dacă Kovesi va fi arestată. 06:10 „Operațiunea Sebastian Ghiță îl denunță pe Florian Coldea” a fost un succes. Va fi și „Operațiunea Sebastian Ghiță o denunță pe Codruța Kovesi”? România lui Cristoiu 23:24 BREAKING NEWS în CREIERII NOPȚII! BLONDA lui Iohannis îi întoarce spatele: „Nu mă interesează Kovesi și nici referendumul!” 22:57 BĂTĂLIA TITANILOR: Kovesi și Ponta FAȚĂ ÎN FAȚĂ! Via lui Ghiță o va TORPILA pe Kovesi 21:17 Ghiță și MOMENTUL ADEVĂRULUI despre Kovesi: „Ea a încercat să îmi închidă gura pentru că știam ce a făcut în tinerețe” 21:09 DEZVĂLUIRE despre Kovesi și politicienii care o susțin: Vor sa controleze JUSTIȚIA 20:35 Ponta aruncă bomba: TRECUTUL Laurei Kovesi ESTE ALTUL DECÂT CEL ŞTIUT. Ce s-a întâmplat, de fapt, la vizita din vie? Breaking news 20:34 KOVESI și IOHANNIS. Stăpânii lor vor să transforme România într-un STAT POLIȚIENESC. Acuzații GRAVE 18:21 Ion Cristoiu devoalează anomalia din comportamentul Laurei Codruţa Kovesi: „Pentru prima dată, ea pune mâna pe telefon”