O armată de medici vor realiza în această dimineaţă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, o intervenţie unică. Este vorba despre o intervenţie chirurgicală ortopedică de excepţie şi în premieră: un transplant de os.
Transplantul este realizat în cadrul Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie de către conf. univ. dr. Dan Grecu şi echipa sa. Se va utiliza grefă osoasă de la Banca de ţesuturi şi organe a Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti. Astfel, la operaţie participă şi profesorul dr. Andrei Nica, directorul departamentului de tranplant osos. Medicul Nica declara recent că visul său este să se realizeze și în România transplantul de menisc, care este posibil încă din 1995, în SUA.
În ţara noastră, primul transplant de os şi tendon a fost efectuat de prof. dr. Andrei Firica în 1997.
Premieră în chirurgia românească
Transplantul de organe, una dintre cele mai spectaculoase performante medicale, a devenit o metoda terapeutică de rutină care salvează viaţa a mii de oameni din întreaga lume. Din păcate, progresul medicinei nu este suficient. Numărul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare depăşeşte considerabil numărul donatorilor. Cu toate acestea, în lume se realizează anual peste 100.000 de transplanturi.
Istoria transplantului românesc începe din 1980, o dată cu primul transplant renal efectuat la Spitalul Fundeni de prof. dr. Eugen Proca, urmat la scurt timp de cel dintâi transplant renal de la donator decedat, realizat la Timişoara de prof. dr. Petru Drăgan. În anul 1993 se înfiinţează programul de transplant renal din centrul universitar Cluj-Napoca, condus de prof. dr. Mihai Lucan. În 1997, prof. dr. Ionel Sinescu demarează programul de transplant renal cu rinichi de la donatori aflaţi în moarte cerebrală la Institutul Clinic Fundeni. În 1999 ia naştere programul de transplant cardiac, dr. Şerban Brădişteanu reuşind primul transplant de inimă din România. Anul 2000 reprezintă un moment de reuşită în transplantul hepatic, prof. dr. Irinel Popescu realizând cu succes primul transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni. În 2004, prof. dr. Mihai Lucan reuşeşte cel dintâi transplant de pancreas şi apoi transplantul asociat rinichi-pancreas.
Tot în 2004 are loc primul transplant de celule stem în cardiologie. Transplantul este o premieră pentru ţara noastră şi îi aparţine profesorului Virgil Păunescu din Timişoara. În 2005, prof. Irinel Popescu realizează primul transplant de celule stem în hepatologie.