Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a respins ultimatumul dat de preşedintele Coastei de Fildeş, Laurent Gbagbo, pentru ca forţele de menţinere a păcii să părăsească teritoriul statului african.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că misiunea ONU îşi va încheia mandatul în Coasta de Fildeş la termenul prevăzut şi va continua să monitorizeze situaţia privind respectarea drepturilor omului, incitarea la ură şi violenţă.
În această dimineaţă, bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra forţelor de menţinere a păcii. Mii de refugiaţi se îndreaptă deja către graniţe, căutând să scape de ravagiile unui nou război civil în alte state, cum este Republica Liberia. Potrivit ONU, circa 200 de refugiaţi au trecut graniţa în Giuneea. Deocamdată, nu au fost înregistraţi refugiaţi care să fi trecut graniţa în Burkina Faso, Ghana sau Mali. Totuşi, pe măsură ce violenţele escaladează, ONU dă asigurări că a suplimentat ajutoarele astfel încât vecinii Coastei de Fildeş să poată primi populaţia care fuge din faţa conflictului.
Rapoartele oficiale au anunţat circa 20 de morţi, însă presa internaţională relatează că numărul acestora este mult mai mare. Mulţi alţi localnici s-au ales cu răni grave în urma schimburilor de focuri.
Preţurile pot exploda
Numeroşi blogeri notează că, în loc să fie proecupată de situaţia civililor, comunitatea pare mult mai interesată de evoluţia preţului la cacao, Coasta de Fildeş realizând circa 40% din producţia mondială de cacao. Un nou război civil, spun analiştii economici, va bloca recoltarea, astfel că preţurile de pe pieţele internaţionale au început deja să crească.
Pe piaţa londoneză, o tonă de cacao s-a vândut vineri cu 2.000 de lire sterline, echivalentul a circa 2.345 de euro, faţă de 1.750 de lire sterline (2.052 de euro), preţ înregistrat la începutul lunii noiembrie. În iulie, cotaţiile au urcat la maximul ultimilor 33 de ani, respectiv 2.732 de lire sterline (3.204 de euro).