Consiliul de Securitate al ONU a votat ieri în unanimitate în favoarea impunerii de sancţiuni regimului Muammar Gaddafi pentru măsurile luate de acesta în încercarea de a reprima revolta antiguvernamentală din Libia. Străinii părăsesc în număr mare țara nord-africană, în vreme ce Gaddafi menține controlul asupra capitalei Tripoli.
18.30: Câteva fotografii care îi surprind pe rebelii libieni arată că aceştia dispun de arme şi muniţie şi sunt pregătiţi să ducă lupte în toată regula cu trupele fidele regimului Muammar Gaddafi. 17.30: Opoziția se organizează pentru a-și cimenta controlul asupra orașelor smulse până acum din mâinile regimului Gaddafi. „Crearea unui Consiliu naţional a fost anunţată în toate oraşele eliberate din Libia”, a declarat Abdelhafez Ghoqa, într-o conferinţă de presă la Benghazi, al doilea oraş ca mărime al ţării. Consiliul este „faţa Libiei în timpul perioadei de tranziţie”, a mai spus Ghoqa, precizând că au loc consultări privind alcătuirea şi funcţia acestui organism.
Sâmbătă, fostul ministru al justiţiei, care a demisionat pe 21 februarie, a declarat pentru canalul Al Jazira că se va forma un guvern de tranziţie pentru a conduce ţara până la alegeri. 17.00: Zeci de români părăsesc Libia chiar în acest momente pe calea aerului sau pe apă, anunță Ministerul de Externe. Citește mai multe despre evacuarea românilor aici. 16.20: Italia, una dintre susținătoarele regimului Gaddafi, până în urmă cu o săptămână, anunță că tratatul de prietenie cu Libia e suspendat. Situaţia din Libia se află „într-un punct în care nu mai este posibilă o revenire„ şi este „inevitabil” ca Gaddafi să plece de la putere, a apreciat azi ministrul italian de externe, Franco Frattini, într-un interviu pentru postul de televiziune Sky TG-24, citat de agenţia ANSA. „Nu am văzut niciodată o situaţie în care şeful unui regim să dea ordinul de a-şi ucide proprii fraţi şi propriile surori mergând până la a plăti mercenari”, a afirmat Frattini.
„Italia nu are nici o restricţie care s-o împiedice să ia măsuri împotriva Libiei. Suspendarea de facto a tratatului de prietenie Italia-Libia este deja o realitate”, a precizat Frattini, referindu-se la tratatul semnat în 2008, care a încheiat socotelile a peste 30 de ani de colonizare italiană. 16.00: Feribotul Sf. Stephan a ajuns azi în portul libian Ras Lanuf pentru a evacua cetăţeni ruşi şi străini, printre care şi români, care lucrează în baza unor contracte cu companii din Rusia, relatează agenţia Itar-Tass. Peste 300 de cetățeni români din Libia au fost evacuați cu avioanele special trimise de la București sau cu ajutorul aeronavelor trimise de alte state europene.
14.10: Orașul Zawiyah, aflat la 50 de km vest de Tripoli, se află sub controlul opoziției, anunță BBC. Guvernul libian i-a dus pe jurnaliștii străini în această dimineață în orașul cu pricina pentru a arăta că totul este în regulă, că situația este calmă și controlată de autoritățile centrale. Jurnaliștii au văzut însă cu totul altceva: oameni ai opoziției, înarmați, ridicând baricade și steagul rebeliunii anti-Gaddafi fluturând pe o clădire din centrul orașului. Gaddafi rămâne baricadat la Tripoli, oraș apărat de trupele speciale și de mercenarii străini. 14.00: Aproximativ 100.000 de persoane, în principal lucrători egipteni şi tunisieni, au fugit din Libia în ţările vecine unde Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) încearcă să le vină în ajutor, potrivit unui comunicat al organismului ONU, citat de Agerpres.
„Echipele de ajutor ale UNHCR lucrează împreună cu autorităţile tunisiene şi egiptene şi cu ONG-uri pentru a acorda sprijin unui număr de aproximativ 100.000 de persoane care au fugit de violenţele din Libia, săptămâna trecută”, a indicat UNHCR la Geneva. 13. 50: Fostul premier britanic Tony Blair a avut o intervenţie personală extraodinară vineri, când l-a sunat de două ori pe liderul libian şi i-a cerut să înceteze uciderea protestatarilor, scrie ediţia de duminică a cotidianului The Independent.
Blair, emisarul Cvartetului internaţional pentru Orientul Mijlociu, i-a cerut liderului libian să înceteze atacurile. Sursele citate au sugerat că, după consultări cu Ministerul britanic de Externe, Tony Blair a fost înştiinţat că guvernul britanic ar prefera ca liderul libian să demisioneze, aşa că Blair a fost de acord să-l sune din nou şi să-i transmită mesajul.
Apelul sfidător la arme lansat în aceeaşi zi de liderul libian sugerează că Gaddafi l-a ignorat pur şi simplu pe fostul premier britanic, omul care a pus bazele reabilitării sale temporare în ochii Occidentului în 2004, comentează publicaţia britanică. 10.00: Cei 15 membri ai Consiliului au aprobat impunerea unor interdicţii de deplasare şi blocarea bunurilor aparţinând colonelui Gaddadi, copiilor săi şi altor oficiali din domeniul securităţii şi serviciilor secrete, care au jucat un rol în reprimarea protestelor.
Mai mult, Consiliul de Securitate a impus un embargo asupra comerţului cu armament şi, în ciuda opoziţiei inițiale a unor membri, a decis sesizarea Curţii Penale Internaţionale în legătură cu acţiunile regimului Gaddafi, pentru crime împotriva umanităţii. Consiliul de Securitate a decis să transfere procurorului Curţii Penale Internaţionale „situaţia din Libia începând cu 15 februarie” şi să ceară autorităţilor libiene să „coopereze pe deplin” cu tribunalul de la Haga. Această măsură a făcut obiectul unor lungi discuţii între statele membre, unele ridicând obiecţii, potrivit mai multor diplomaţi.
Membrii Consiliului au mai cerut încetarea imediată a violenţelor şi luarea unor măsuri pentru a răspunde aspiraţiilor legitime ale poporului libian. Rezoluţia adoptată a cerut autorităţilor libiene să acţioneze „cu cea mai mare reţinere”, „să asigure securitatea tuturor străinilor”, „să asigure trecerea sigură a ajutoarelor umanitare şi medicale” şi „să ridice imediat toate restricţiile asupra tuturor formelor de media”.
ONU apreciază că numărul persoanelor care au murit în urma acţiunilor sângeroase ordonate de Gaddafi se ridică la 1.000.
Obama: Gaddafi trebuie să plece
Tot ieri, preşedintele american Barack Obama a declarat pentru prima dată că liderul libian trebuie "să plece imediat" deoarece şi-a pierdut legitimitatea.
"Preşedintele a declarat că, atunci când singurul mijloc al unui lider de a rămâne la putere este recurgerea la violenţă în masă împotriva propriului popor, el a pierdut legitimitatea de a conduce şi trebuie să facă ceea ce este bine pentru ţara sa plecând imediat", a anunţat un comunicat al Casei Albe.
Barack Obama a făcut aceste declaraţii - cele mai directe de până acum faţă de colonelul Gaddafi - în cadrul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, subliniază comunicatul. Documentul nu menţionează numele lui Gaddafi atunci când face apel la plecarea liderului libian, însă notează că Obama şi Merkel şi-au reafirmat sprijinul pentru cererea poporului libian pentru drepturi universale şi au căzut de acord că guvernul Gaddafi "trebuie să fie tras la răspundere", notează Agerpres.
În prezent, notază BBC, au loc discuţii pentru formarea unui guvern de tranziţie. Mustafa Abdel-Jalil, care a demisionat din funcţia de ministru al justiţiei, drept răspuns la violenţele regimului, a anunţat că acest guvern conţine militari şi civili şi se va pregăti pentru alegeri în trei luni.
Ambasadorii Libiei în SUA şi la ONU au spus că susţin planul, discutat în Benghazi, oraş controlat de protestatari.