Tribunalul București a admis înregistrarea unui nou partid pe scena politică, formațiune creată pe structura unui ONG construit cu generali în retragere. Fostul lider UNPR Neculai Onțanu, el însuși general în retragere cu două stele, este creatorul noii structuri politice.
Tribunalul București a admis, pe 23 aprilie, cererea lui Neculai Onțanu de înregistrare a partidului „Ader la Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie” (ADER) în Registrul partidelor politice. Printre membrii fondatori ai partidului se află Marius Cosmescu (fost consilier local UNPR sector 2) și Ioan Gherghina (medic).
„Admite cererea formulată de petent. Dispune înregistrarea Partidului Ader la Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie în Registrul Partidelor Politice ţinut de Tribunalul Bucureşti. Respinge ca neîntemeiate cererile de intervenţie formulate de intervenienţi. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică azi, 23.04.2018”, se arată pe site-ul instanței.
Expansiunea „forței”
Cei trei membri fondatori ai partidului ADER - Onțanu, Cosmescu și Gherghina - au înfiinţat, în noiembrie 2016, o asociație cu același nume cu al partidului - Asociaţia pentru Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie (ADER) „Om între Oameni”, asociație care îl are ca preşedinte de onoare pe profesorul Mircea Coşea.
ONG-ul lui Onțanu declară că are misiunea de „a contribui la dezvoltarea socială şi economică a României, la dezvoltarea conştiinţei civice a cetăţenilor români".
Pe 28 aprilie 2018, ADER a organizat o ședință internă denumită „Reuniunea de primăvară”, la finalul căreia a anunțat că are 25 de filiale în România și 9 filiale în străinate: Anglia, Franța, Spania, Italia, Germania, Austria, Republica Moldova, New York- SUA și Norvegia. Concluzia întâlnirii a fost că “ADER a devenit o forță“.
Din 2016 până în prezent, ADER a organizat zeci de întâlniri, seminarii și conferințe pe teme de securitate și sănătate.
În 2017, ADER a organizat o dezbatere despre programul guvernamental Start-up Nation la care au participat doi foști miniștri PSD în Guvernul Sorin Grindeanu: Alexandru Petrescu (Economie) și Florin Jianu (IMM).
Cum s-a reinventat Neculai Onțanu
Fost primar al Sectorului 2 din Capitală, Neculai Onţanu a fost cel mai longeviv edil bucureștean, cu patru mandate în fruntea sectorului (2000 -2016).
După plecarea lui Gabriel Oprea din PSD, Neculai Onțanu l-a urmat în 2010 pe acesta în noul partid format, UNPR. În calitate de secretar general al UNPR, Onțanu a fost mâna dreaptă a lui Oprea și organizator al „interesului național”.
Onțanu a preluat pe 3 martie 2016 conducerea interimară a UNPR după demisia din funcție a lui Gabriel Oprea, urmărit penal de DNA. Oprea l-a descris atunci pe Onțanu drept „unul din oamenii de baza ai UNPR si un foarte bun cunoscator al organizatiilor din tara”.
Pe 23 martie 2016, Onțanu a fost arestat preventiv de DNA pentru luare de mită și a demisionat din toate funcțiile ocupate în UNPR. În 2017, faptele s-au prescris și dosarul s-a închis.
Generali în retragere la cârma asociației
Pe lângă Onțanu, din conducerea asociației ADER, baza noului partid, mai fac parte, pe lângă Neculai Onțanu cel puțin 3 generali în retragere.
Neculai Onțanu, creatorul ADER: a fost avansat în 2007 la gradul de colonel în rezervă prin ordin al ministrului Apărării. Prin decrete prezidențiale, el a fost înaintat în 2008 în gradul de general de brigadă în rezervă (cu o stea) în Ministerul Apărării, iar în 2009 a fost înaintat în gradul de general-maior cu două stele.
Vasile Ciornei (foto dreapta), șeful Departamentului pentru Strategii în domeniul Siguranței Publice al ADER: a primit pe 31 ianuarie 2009 gradul de general de brigadă cu o stea și a fost trecut în rezervă
Departamentul pentru pregătirea populației în situații de urgență din cadrul ADER este condus de un maior în retragere, Alexandru Tomescu.