Evenimentul Zilei > Justitie > ONG-urile lui Soros, „îngenunchiate” de Curtea Supremă din SUA
ONG-urile lui Soros, „îngenunchiate” de Curtea Supremă din SUA

ONG-urile lui Soros, „îngenunchiate” de Curtea Supremă din SUA

Hotărârea Curţii Supreme a fost pronunţată într-un proces cu ONG-uri fondate de George Soros, dar este aplicabilă tuturor organizatiilor non-guvernamentale americane cu filiale în străinatate.

Aşadar, Curtea Supremă din SUA a decis că ONG-urile nu vor mai primi finanţare în străinatate de la bugetul american, în lipsa unui angajament că nu vor milita pentru susţinerea prostituţiei şi a traficului de persoane. 

Este vorba despre dosarul nr. 19-177 şi are ca părţi Agenția pentru Dezvoltare Internaţională şi Alianţa Internaţională pentru Societatea Deschisa (Alliance for Open Society International), aparţinând miliardarului  George Soros.

Curtea Suprema din SUA a confirmat deciziile primelor două instanţe prin care a trecut cauza, menţinând interdicţia finanţării de la bugetul federal a ONG-urilor ale căror filiale din străinatate nu se angajeaza explicit să se ţină departe de susţinerea prostiţutiei şi a sclaviei.

Imortant: filiale din străinatate, nu organizaţiile-mamă (care activeaza pe teritoriul Statelor Unite). Asta pentru că există deja jurisprudenţa care le protejează: în 2013, Curtea Supremă a admis cererea aceleiaşi Reţele Soros de a primi în continuare finanţare de la bugetul federal, chiar şi în lipsa unui angajament de felul celor menţionate.

Cu acea ocazie, Reţeaua Soros s-a prevalat de Primul Amendament la Constituţia SUA, care prevede următoarele:

„Congresul nu va elabora nici o lege care să stabilească o religie sau să interzică practicarea liberă a unei religii sau să reducă libertatea cuvântului sau a presei, sau dreptul poporului la intrunire pasnică sau de a adresa Guvernului cereri privind repararea nedreptăţilor”.

În esență, de data aceasta, Curtea Suprema a Statelor Unite a argumentat că, deși pe teritoriul SUA ONG-urile (ale lui Soros si nu numai) beneficiază de libertatea cuvântului protejat de Primul Amendament, în afară granițelor SUA această protecție nu mai este valabilă, pentru simplul motiv că celelalte țări nu se organizează conform Constituției Statelor Unite.

Hotărârea a fost luată cu majoritatea voturilor judecătorilor conservatori

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: