Onea şi Portocală, microfoanele lui Coldea de la DNA Ploiești

Serviciul Român de Informații (SRI) ştia despre faptele lui Lucian Onea şi ale lui Mircea Negulescu de la „unitatea de elită”, DNA-Ploieşti, însă informațiile au ajuns la fostul prim-adjunct, Florian Coldea. Detaliul apare în Ordonanța prin care Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a solicitat arestarea preventivă a celor doi, respinsă de CSM.

Fostul şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, a fost revocat, ieri, din funcția de procuror, printr-o decizie a CSM, după ce el şi Mircea Negulescu, zis „Portocală”, au scăpat ca prin urechile acului de arestarea preventivă la cererea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

În ordonanța prin care SIIJ a cerut arestarea preventivă a procurorilor suspendați Onea şi Negulescu, obținută de luju.ro, este descris modul în care aceştia acționau, manipulau probe sau mărturii sau îşi exercitau funcția cu reacredință. În unele situații, informațiile pe care cei doi le obțineau ca procurori nu erau folosite în scopul documentării unei activități infracționale sau pentru a aflarea adevărului într-o speță penală, ci erau folosite ca „monedă de schimb” pentru a face sau a desface „ițele” puterii în județul Prahova. Miza celor doi era inculparea lui Sebastian Ghiță pentru intervenții la vârful Poliției şi Parchetului Prahova, însă din documentul citat reiese că tocmai Lucian Onea şi Mircea Negulescu se ocupau cu aşa ceva.

Puse în oglindă, ordonanța de arestare a SIIJ pe numele lui Onea şi al lui Negulescu şi rechizitoriul întocmit de DNA Ploieşti cu privire la Sebastian Ghiță au puncte comune: divulgarea de informații secrete, intervenții nelegale la mai-marii Poliției şi ai parchetelor, până şi detaliul îngenunchierii în fața celui care deține puterea.

 

Polițist, umilit de „Portocală”

Episodul „plecării genunchiului” reținut în rechizitoriul lui Sebastian Ghiță este redat în ordonanță cu personajele schimbate. Reamintim că în primul document, Sebi Ghiță – „aflat sub influența băuturilor alcoolice” – ar fi îngenuncheat în fața şefului Parchetului Curții de Apel Prahova pentru a-l „salva pe Moşu’”, cum îi spuneau apropiații lui Mircea Cosma. În ordonță, protagonistul este un şef al Poliției Locale, Cristinel Toader, „băgat între coperți” de procurorul Mircea Negulescu, după ce a refuzat să îi facă jocurile.

„Procurorul Mircea Negulescu (...) la momentul reținerii persoanei vătămate Toader Cristinel, a luat parte, efectiv, la audierea acestuia solicitându-i să îngenungheze şi să-i ceară iertare în prezența procurorului de caz, Deaconu Giluela”, se arată în ordonanța din 9 ianuarie 2019.

 

A refuzat să urmărească judecători la ordinul lui „Portocală”

Pe scurt, Negulescu şi Toader fuseseră amici, dar „s-au stricat” după ce ultimul a refuzat să promoveze în funcție o persoană indicată de „Portocală” şi nu a vrut să îi divulge acestuia unde, cu cine şi când merg în concediul nişte magistrați din Prahova. De asemenea, Toader a refuzat să-i urmărească zi de zi pe respectivii judecători, aşa cum voia Mircea Negulescu. Pentru asta Cristinel Toader s-a ales cu dosar penal, context în care „Portocală” l-a umilit cerându-i să îngenuncheze.

Numai că Toader, pe care Negulescu voia să-l „paradească cu mâna altcuiva”, având un „fetiş” cu el – aşa cum însuşi procurorul s-a exprimat – a adus inclusiv la cunoştința SRI presiunile la care era supus.

 

Ofițer SRI, „călcat” de perchezițiile „Unității de elită”

„Persoana vătămată (n.r. – Cristinel Toader) a indicat că a avut o discuție cum martorul Iancu Sabin, la acel moment director al Direcției Județene Prahova a SRI, discuție cu prilejul căreia l-a informat despre practicile procurorului Negulescu Mircea”, se arată în Ordonanță. În afara discuției cu SRI, Toader a informat CSM, Inspecția Judiciară, Parchetul General şi Senatul cu privire la abuzuri, fără niciun rezultat: a fost arestat preventiv, apoi plasat în arest la domiciliu.

Din Ordonanță reiese că în afară de şeful local al SRI, Sabin Iancu, un alt ofițer al Serviciului a fost implicat dosar: este vorba de Daniel Florea, care l-ar fi susținut pe şi el Toader pentru a-i face plângeri lui „Portocală”. Rezultatul acestei atitudini a fost consemnat în Ordonanță: „Consecința directă a declarației care i s-a consemnat persoanei vătămate Toader Cristinel (...) s-a concretizat în solicitarea DNA-Ploieşti a încuviințării efectuării percheziției domiciliare la martorii Florea Daniel (...)”. Procurorii de caz care au semnat documentele de efectuare a acestor percheziții au fost Lucian Onea şi Cerasela Răileanu.

 

La cine au ajuns informațiile

De la cei vizați, în frunte cu ofițerul SRI Daniel Florea, au fost ridicate documente. Ulterior, s-a dovedit că înscrisurile şi, în general, perchezițiile nu au dus la niciun rezultat. Totuşi, totul a fost trimis către cineva care a beneficiat de aceste informații. Oronanța nu spune în ce fel au fost folosite informațiile, nici numele celui care a intrat în posesia lor, însă din toate indiciile rezultă că „omul din umbră” este Florian Coldea:

„Cu prilejul efectuării acestor precheziții domiciliare, de la locuințele martorilor au fost ridicate înscrisuri care au fost trimise Serviciului Român de Informații – Cabinet prim adjunct prin adresa 150/P/2014 din 07.03.2016 (n.r. – la datele menționate prim-adjunctul SRI era generalul Florian Coldea)”.