Membrii juriului și premianții Festivalului Mamaia 2012 au fost plătiți din bani publici, fără a se achita taxele datorate statului. Potrivit DNA, schema de evaziune fiscală a fost plănuită de actualul producător general al TVR, Cristian Zgabercea
Detalii inedite din dosarul în care producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea (54 de ani), şi naşul acestuia, preşedintele CJ Constanţa (CJC), Nicușor Constantinescu, au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Actualul director din TVR este un apropiat al trio-ului Radu Mazăre, Sorin Strutinsky şi Nicuşor Constantinescu.
Acuzațiile DNA
Zgabercea ar fi întocmit mai multe referate, în calitate de consilier al lui Nicușor Constantinescu, și l-ar fi ajutat pe baronul de litoral să facă finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii de casă. Prejudiciul adus constănțenilor: 18,4 milioane de lei, circa 4 milioane euro. Zgabercea este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, constituire de grup infracțional organizat şi evaziune fiscală. O parte din fondurile CJC au fost direcționate ilegal către Fundația Fantasio din Constanța, potrivit DNA.
Banii au fost folosiţi și pentru cheltuielile legate de organizarea Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 2012 şi a Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc Mamaia 2012. Zgabercea ocupa simultan mai multe funcții-cheie: președinte executiv al Festivalului, consilier al lui Nicușor Constantinescu, președinte al Consiliului Director al Fundației Fantasio și consilier al lui Claudiu Săftoiu- Preşedintele Director General al TVR. Din aceste poziții, Zgabercea putea să direcționeze cum voia fondurile publice. Pentru a fenta plata unor impozite, el a folosit ca intermediar Fundația Culturală Thalia din Agnita (Sibiu), cu care Fantasio a încheiat contracte privind presupuse „servicii artistice”, în sumă de 1.100.000 de lei. Deoarece era vorba de bani publici, Fundația Fantasio avea obligația de a organiza atribuirea contractului de achiziție publică prin licitație deschisă.
Conform relațiilor comunicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu, Fundația Thalia nu a avut și nu are niciun angajat salariat și este specializată în organizarea de nunţi și botezuri.
Cristian Zgabercea ocupă în acest moment funcția de producător general în Televiziunea Română
Reprezentantul Fundației Thalia, interpretul de muzică populară Marcel Brâncoveanu Părău, a scos acești bani în numerar din bancă, cu mențiunea „sponsorizare”.
Evaziunea fiscală
Banii au fost folosiți pentru plata unor servicii prestate de diverse persoane cu ocazia celor două Festivaluri. Astfel, Fundaţia Thalia a creat aparenţa plăţii unor sponsorizări în scopul evitării reținerii și plății impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii în cazul prestatorilor de servicii – artişti sau alte persoane implicate în prestarea de servicii. Prejudiciul prin evaziune fiscală: 152.180 de lei.
În acest dosar mai sunt trimise în judecată fundațiile Fantasio și Thalia și rapsodul Marcel Brâncoveanu Părău.
Plăți fără taxe fiscale
Ancheta DNA a dezvăluit că, în urma combinațiilor lui Cristian Zgabercea, membrii juriului și premianții Festivalului Național de Muzică Ușoară Mamaia 2012 au fost plătiţi de Fundația Thalia pe baza unor contracte de sponsorizare, fără a se achita impozitele la stat. Juriul a fost format din: Mădălin Voicu, Andrei Tudor, Adrian Romcescu, Corina Chiriac, Sorin Lucian Ionescu, Mircea Drăgan, Mihai Pocorschi, Berti Barbera, Andrei Partoş, Ovidiu Miculescu și Titus Andrei.
Pe 19 februarie 2015, procurorii DNA au percheziționat Fundația Thalia și au descoperit că, în perioada 17 august 2012 – 31 august 2012, s-au făcut plăți în valoare de 719.783 de lei, pe baza a 109 contracte de sponsorizare.
Marcel Brâncoveanu Părău a dat o declarație la DNA și a arătat că chitanţele nepersonalizate în baza cărora s-au făcut plăți au fost achiziţionate de la papetării din Sibiu. El a spus că nu a luat niciodată contact cu reprezentanții Fantasio. Cel care a participat la atribuirea contractului a fost producătorul artistic Ștefan Nicolae.
A recunoscut
Una din declarațiile cheie din dosar este cea a producătorului artistic Ștefan Nicolae- cel care s-a ocupat „de facto” de organizarea Festivalului Mamaia. Acesta coordona Asociația Culturală Ștefan Company București și două societăți - LG Media Total Group SRL și Salamandra Group SRL- având ca obiect organizarea de evenimente culturale. El a declarat că este prieten cu șefii de la Fantasio de mai mulți ani și era cel care „construia” bugetul festivalului, pe care îl înainta lui Zgabercea. Problemele organizatorice importante le discuta personal cu acesta și cu Carmen Oproiu - director din CJC, trimisă în judecată în acest dosar. Toate detaliile erau stabilite de acord cu Zgabercea, care negocia tarifele cu furnizorii de servicii. Nicolae a recunoscut că plata artiștilor și a membrilor din juriu se făcea prin contracte de sponsorizare și dispoziții de plată, prin Fundația Thalia.
VREMURI GRELE PENTRU PRIETENII LUI ZGABERCEA
„Baronul”
Nicușor Constantinescu (49 de ani), președintele CJ Constanța și președinte executiv al PSD Constanța, este în prezent în stare de arest la domiciliu. El este trimis în judecată în patru dosare de corupție. Constantinescu este nașul de căsătorie al lui Zgabercea. Soția producătorului general al TVR, actrița Dana Dumitrescu, este directoarea Teatrului din Constanța. Înainte de a fi numit șef în TVR, Zgabercea a condus Direcția pentru Cultură și Protocol din cadrul CJC și a fost consilierul nașului său. De altfel, cele mai grele acuzații DNA se leagă de referatele pe care le-a avizat și le-a trimis spre aprobare, lui Nicușor Constantinescu. Era vorba de finanțări nerambursabile din fonduri publice.
„Primarul”
Radu Mazăre (46 de ani), primarul orașului Constanța și președinte al PSD Constanța, este în arestat din 2 aprilie 2015. Acesta este trimis în judecată în două procese de retrocedări frauduloase de imobile, și este cercetat în două dosare de luare de mită. Organizația PSD Constanța a fost cea care l-a susținut pe Zgabercea să ajungă în funcția de producător general al TVR. Radu Mazăre a dezvăluit, în iunie 2014, că Zgabercea și-a luat concediu din această funcție pentru a-l îngriji pe Nicușor Constantinescu, care era fugit în SUA. „A stat o lună, i-a scos plosca, i-a pus pamperșii, știe exact Zgabercea. Și-a luat omul concediu, că e prietenul lui Nicu”, a afirmat Radu Mazăre.
„Milionarul”
Sorin Gabriel Strutinsky (48 de ani), milionar și om de afaceri, este arestat din 5 februarie 2015. Presa locală a scris că Strutinsky este trezorierul cuplului Nicușor Constantinescu-Radu Mazăre. El este judecat pentru trafic de influență și cercetat, în dosarul lui Radu Mazăre, pentru complicitate la o mită de 9 milioane de euro. Zgabercea este amic de mai mulți ani cu Strutinsky. În perioada 2005-2009, el a fost director general al televiziunii controlate de trio-ul Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu- Sorin Strutinsky, Neptun TV din Constanța, controlată prin firma Soti Neptun TV Cable. Postul a fost înființat de cei trei, dar Mazăre și Constantinescu s-au retras.
Relația ONG - bani publici - PSD
Una din finanțările nerambursabile suspecte, făcute de CJC și cercetată de DNA, privește suma de 1.650.000 de lei către Asociația pentru Promovarea Turismului Litoral – Delta Dunării, președinte Corina Martin (foto). În cazul unei plăți de 150.000 de lei, avizată de Cristian Zgabercea și Nicușor Constantinescu, procurorii au observat că banii s-au dus către o firmă controlată chiar de Corina Martin. Astfel, au fost facturi fiscale în sumă de 41.400 de lei privind asigurarea serviciilor de masă şi cazare în perioada 16 august 2012 – 19 august 2012, pentru participanţii la Festivalul Antic Tomis, care au fost emise de Martin Resorts SRL. Societatea este administrată de Corina Martin.
Aceasta este mătuşa lui Eduard Stelian Martin, deputat PSD în Parlamentul României în legislaturile 2008 – 2012 şi 2012 – 2016, şi care a fost căsătorită cu fratele fostului prefect al Constanței, Martin Gheorghe. Firma deputatului, Polaris, este cercetată că ar fi dat mita de 9 milioane de euro lui Radu Mazăre.
Procurorii arată că sumele decontate drept cheltuieli pentru acţiuni culturale ar fi fost utilizate ilegal, pentru promovarea turismului prin servicii de marketing urmărind un scop economic. Asta, deorece nu a existat un program cultural care să aibă ca rezultat un eveniment cultural.
Surse: „Nu ia în calcul demisia”
Surse din TVR au dezvăluit, pentru EVZ, că preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune, Stelian Tănase (foto stânga), a purtat o discuție cu Cristian Zgabercea (foto dreapta), privind o demisie morală a producătorului general, dar acesta nu a considerat că este oportun să ia varianta în calcul.
„A fost o discuție lungă”
Situaţia lui Zgabercea se află în atenţia juriştilor din Televiziunea Română, dar şi a unei case de avocatură, a declarat, luni, Tănase, şeful SRTv. El a precizat că în urma discuțiilor nu s-a ajuns la o concluzie în privinţa unei eventuale demisii sau suspendări din funcţie a acestuia. „Am evocat toate variantele posibile, a fost o discuţie deschisă (...) Am avut o discuție cu situația asta care este, în legătură cu imaginea TVR, cu ce ne spune legea, cu situația lui de la Constanța. Mi-a evocat-o, mi-a explicat dosarul, ce probleme sunt. A fost o discuţie lungă şi, zic eu, utilă. Acum să vedem juriştii pe ce punct de vedere se plasează până la urmă, pentru că am primit două puncte de vedere destul de diferite”, a spus Stelian Tănase, pentru mediafax.ro.
Așteaptă verdictul
Șeful TVR a spus că așteaptă încă un punct de vedere al juriştilor instituției, dar și un răspuns de la o firmă de avocați, care ar putea avea o părere independentă.
Tănase a precizat că, din punctul de vedere al Codului Muncii, TVR nu are ce să-i facă în acest caz.
Șeful TVR așteaptă astăzi răspunsul Departamentului Juridic și va lua apoi o hotărâre în ceea ce-l privește pe Zgabercea. (Anca Simionescu)