Evenimentul Zilei > International > „Omul lui Putin”, viitorul președinte al Bulgariei? Acuzații de spionaj pentru Rusia la cel mai înalt nivel
„Omul lui Putin”, viitorul președinte al Bulgariei? Acuzații de spionaj pentru Rusia la cel mai înalt nivel

„Omul lui Putin”, viitorul președinte al Bulgariei? Acuzații de spionaj pentru Rusia la cel mai înalt nivel

La câteva ore după ce Nikolai Malinov și-a anunțat candidatura la funcția de președinte al Bulgariei, procuratura a ținut să reamintească pe site-ul său că a demarat un proces împotriva potențialului viitor șef de stat, programat să înceapă pe fond pe 26 octombrie 2021, întrucât politicianul a fost acuzat de spionaj în favoarea Rusiei.

Nikolai Malinov, fost deputat al Partidului Socialist Bulgar (BSP) și fost editor al ziarului Dima, și-a anunțat candidatura la funcția de președinte al Bulgariei pe postul public de radio de la Sofia, unde a precizat că va fi susținut de partidul „Rusofili pentru Renașterea Patriei”. Malinov este președinte al acestei formațiuni fondate la sfârșitul anului 2020.

Nikolai Malinov, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, luptă pentru preluarea puterii în Bulgaria

La câteva ore, procurorii au reamintit că acesta a fost acuzat de spionaj pentru Rusia la începutul lunii septembrie 2019 și că procesul în care este acuzat că „s-a pus în slujba unei organizații străine pentru a servi ca spion, pentru a furniza informații ce reprezintă secret de stat” va începe pe fond la data de 26 octombrie 2021.

Procuratura a mai precizat că pe durata anchetei au fost interogați mai mulți martori, au fost demarate percheziții și confiscări, precum și o percheziție personală a acuzatului, potrivit g4media.

Scandal cu acuzații de spionaj. Rusia și transporturile de armament în Uniunea Europeană

Relaţiile Bulgariei cu Rusia au fost marcate, în anul 2019, de o serie de scandaluri de spionaj, care au intervenit pe fondul bunelor relaţii comerciale şi de cooperare energetică între cele două ţări. Considerată de-a lungul timpului un aliat loial al Moscovei, Bulgaria a continuat – inclusiv ca membru NATO şi al Uniunii Europene – strânse relaţii culturale şi istorice cu Rusia, principalul său furnizor de energie. De la Sofia, Petio Petkov şi relaţia complexă dintre cele două ţări slave.

Două scandaluri de spionaj – cu implicarea Rusiei – au avut loc în Bulgaria în decurs de mai puţin de două luni. În septembrie, procuratura specializată anticorupţie şi crimă organizată a acuzat de spionaj preşedintele organizaţiei nonguvernamentale, Nikolai Malinov, şi a emis o interdicţie pentru intrare în ţară pe o perioadă de 10 ani a ex-generalului rus.