Prima şedinţă a conducerii Camerei Deputaţilor, prezidată de Liviu Dragnea n-a fost lipsită de surprize. Liderul PSD l-a taxat pe un coleg că vorbește cu gura plină, iar colegul său de partid, Florin Iordache, i-a dat lecții de politică lui Nicușor Dan
Stenograma primei şedinţe a Biroului Permanent prezidată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în 21 decembrie, dezvăluie cum social-democraţii cu ştate vechi i-au învăţat pe colegii aflați la primul mandat tainele politicii.
Şedinţa a început în forţă, iar liderul Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, l-a apostrofat pe deputatul PSD, Mircea Drăghici: „Domnule Drăghici, rugăminte: nu este sănătos să vorbiţi cu gura plină şi de obicei se vorbeşte la microfon, dacă nu exagerez eu”.
Fiecare cu propria urgenţă
Deputatul UDMR, Attila Korodi, a avut o intervenţie pentru un coleg din partid care a candidat pe liste în judeţul Harghita, dar care „reprezintă comunitatea maghiară” din Sibiu şi nu poate deschide biroul parlamentar din oraş fără o aprobare în Biroul permanent. Korodi i s-a adresat lui Dragnea: „Domnule preşedinte, am depus astăzi la Secretariatul general o cerere şi, conform procedurilor, trebuie să se aprobe în Biroul permanent”. Fără intenţie, Korodi a dezvăluit planul colegului său: „Este vorba despre Benedek Zacharie, care reprezintă comunitatea maghiară din Sibiu. El a fost ales din lista din Harghita, ca să fie sigur că intră.”
Liderul grupului parlamentar PSD la Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, i-a transmis că „nu sunt întrunite elementele pentru a lua o astfel de decizie în seara aceasta (...). Care este urgenţa să votăm astăzi în loc de mâine?”.
Chestorul Camerei Deputaţilor, Seres Dénes a militat şi el pentru cauza colegului din UDMR: „Domnule preşedinte, urgenţă nu este, dar dacă avem în vedere că avem sărbătorile de iarnă (...). Nu o să aibă timp să-l pregătească şi în ianuarie nu o să-l poată deschide.”
Dragnea intervine cu vehemenţă şi declară că nu este de acord să mai facă „lucruri pe genunchi sau sub presiune sau presând serviciile tehnice”. Și, pentru că tot a luat cuvântul a mai punctat o problemă: „Există art. 301, dacă nu greşesc, din Codul penal – conflictul de interese – care poate pune sub semnul întrebării sau poate pune sub incidenţa Codului penal angajările la cabinetul parlamentar. S-a tot discutat despre acea prevedere aberantă din acel articol în care se spune că, dacă ai avut un consilier la cabinet într-un mandat trecut, dar şi la primul mandat de parlamentar ai avut o funcţie sau îţi aduci şoferul, este acolo o prevedere în care este închisoare de la 1 la 5 ani. (...) să îi cerem procurorului general să ne spună dacă în interpretarea acelui articol astfel de cazuri intră sub incidenţa lui.”
Nemulţumiri fără soluţie
Liderul USR, Nicuşor Dan, s-a arătat nemulţumit de faptul că, la împărţirea preşedinţilor de comisii, partidului i s-au repartizat comisiile pe care „nu le-a dorit nimeni”. Dan a adăugat că „ vrem să avem o discuţie serioasă dacă începem o colaborare, sper şi pe aceasta aş vrea să avem nişte criterii de atribuire”. Dragnea l-a delegat pe fostul preşedinte al Camerei, Florin Iordache, să-i răspundă lui Dan.
Iordache nu s-a lăsat intimidat şi a răspuns că „am invitat toate conducerile grupurilor parlamentare pentru o discuţie la mine în birou şi am avut o discuţie preliminară și cu dumneavoastră şi aţi venit şi dumneavoastră la începutul discuţiei. Şi au venit şi am avut discuţie cu toate grupurile parlamentare, începând cu Grupul PNL, UDMR, PMP, USR şi Minorităţi. (...) Şi acolo în funcţie de ponderea fiecărui grup parlamentar în funcţie de numărul membri este un calcul matematic şi puteţi să îmi daţi şi mie protocolul semnat? Pe care şi dumneavoastră vi l-aţi însuşit şi dumneavoastră când aţi văzut că nu puteţi obţine o anumită comisie v-aţi ridicat şi aţi zis că în condiţiile acestea nu este negociere. Cu tot respectul stimate coleg, parlamentarismul înseamnă o anumită majoritate şi votul este mai tare ca glonţul”. Dragnea a afirmat că discuţiile pe criterii vor fi reluate în luna februarie. Deputatul USR, Cristian Ghinea, i-a cerut lui Dragnea să dea în scris această promisiune. „Eu nu dau promisiuni scrise în cazurile acestea. Este cuvântul meu şi atât, pe care îl puteţi folosi oricând public, că nu vă opreşte nimeni, dacă eu nu respect un angajament”, a conchis Dragnea.
Unde se cazează parlamentarii
Parlamentarii care nu au domiciliul în Bucureşti, primesc lunar o sumă de aproximativ 4.500 de lei pentru cazare. Este alegerea lor dacă preferă să se cazeze la un hotel sau să stea cu chirie. Ca să ajungă din oraşele de domiciliu, deputaţii şi senatorii pot veni în Capitală cu trei mijloace de transport. Cu trenul au gratuit la orice clasă, fără limită de călătorii lunare. Cei care aleg avionul, au două călătorii, dusîntors, pe săptămână, iar cei care preferă drumurile patriei li se acordă lunar 1400 de lei pentru combustibil. Luna aceasta, preşedintele USR, Nicuşor Dan, a fost întrebat dacă îi va obliga pe parlamentarii USR să stea cu chirie şi nu la hotel, iar acesta a răspuns că : „Da, o să avem o atitudine rezonabilă faţă de banul public”