Grameen Bank, cunoscută sub numele de banca săracilor, originară din Bangladesh, şi care a fost fondată de laureatul premiului Nobel pentru Pace Muhammad Yunus, va deschide un punct de lucru în Scoţia, potrivit ziarului britanic The Guardian.
Conform tradiţiei care a consacrat-o, banca va oferi microcredite antreprenorilor din zonele cele mai defavorizate, scrie The Guardian.
Banca a încheiat un acord cu instituţia financiară locală Tesco Bank privind creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Este prima piaţă pe care va intra în Europa, dintre ţările dezvoltate aceasta având doar o filială la New York, SUA. Cine este Muhammad Yunus
Muhammad Yunus a primit în 2006 premiul Nobel pentru pace tocmai datorită proiectelor sociale derulate prin banca pe care a creat-o.
Yunus a înfiinţat în 1983 banca de microcredite Grameen prin care oferea imprumuturi fără dobândă persoanelor foarte sărace din Bangladesh. Până atunci, acestea aveau acces doar la banii oferiţi de cămătari.
Cei care investesc in social business nu urmaresc sa faca profit, ci doar sa isi acopere cheltuielile, spune Muhammad Yunus.
Banca lui Muhammad Yunus a început să investească în proiecte care urmăreau rezolvarea unor probleme sociale. Principiul de bază de la care porneşte bancherul este că a oferi pur şi simplu bani oamenilor săraci este o greşeală, dacă nu îi ajuţi în acelaşi timp să-şi dezvolte creativitatea, asa încât să se ajute singuri, iar problema sărăciei se va întinde timp de generaţii. Creditul oferit este astfel în defavoarea celui împrumutat, dar şi a întregii economii, care nu îl va putea folosi în sprijinul comunităţii.
În multe din proiecte, Yunus convinge mari corporaţii să se implice în proiecte sociale.
Un exemplu este un joint venture dintre Grameen Bank şi Reebok în cadrul căruia producătorul de echipamente sportive "a creat pentru populaţia din Bangladesh o pereche de tenişi de 1 euro bucata, aşa încât toată lumea săracă şi care nu are încălţări să îşi permită sa cumpere. Cele mai multe din problemele de sănătate ale celor din Bangladesh vin de la infecţii care apar la pielea piciorului".
Muhammad Yunus a fost anii trecuţi în România. Acesta este de părere că şi în România s-ar putea dezvolta o piaţă de social business, şi s-ar putea găsi soluţii chiar pentru proiectele publice pe care statul spune că nu are bani să le dezvolte. "Daca vrei să rezolvi o problemă şi ai indentificat-o bine, atunci bani se vor găsi întotdeauna", a spus Yunus.