Omul-cameleon: englezul care se confundă cu peisajul

Rip Hopkins, un foarte bine cotat fotograf britanic, a realizat un album cu imagini din Timişoara în care a intrepretat zeci de roluri: poliţist, strungar, navetist sau simplu client la baia comunală.

Celebrul fotograf englez Rip Hopkins a stat câteva luni la Timişoara, realizând un experiment artistic cum nu s-a mai văzut. El a surprins, în zeci de ipostaze, toate aspectele vieţii sociale din România. Inedit este că s-a inclus ca personaj în toate fotografiile, purtând haine ponosite într-o gară murdară, amestecându-se printre pompierii în mijlocul unui exerciţiu sau făcând duş la Baia comunală, printre copiii care îl priveau uimiţi. În toate imaginile, aparatul a fost declanşat de el însuşi printr-un cablu roşu care divulgă cheia experimentului.

S-a pozat la coadă la mici

Totul face parte dintr-un proiect european. Artistul fotograf Rip Hopkins, în vârstă de 40 de ani, a trăit din plin viaţa românească. El s-a fotografiat în 55 de ipostaze româneşti, la Timişoara, alături de oameni de pe stradă sau din diverse companii sau instituţii ale statului, identificându-se cu aceştia. Sunt fotografii în care este îmbrăcat asemenea oamenilor străzii, altele în care apare echipat în salopetă de muncitor la o companie de mase plastice, sau e la patru ace, pe post de curator în incinta Muzeului de Artă din Timişoara. Mai sunt fotografii în care fotograful se pierde în peisaj la coadă la langoşi sau pe un tăpşan unde timişorenii au ieşi la mici de 1 Mai. Hopkins mai apare şi în două fotografii realizate la Prefectura Timiş. Într-una e aşezat la masa prefectului din sala de videoconferinţe, iar în alta în spatele unui grup de funcţionare publice din cadrul Palatului Administrativ. "Tot ce şi-au amintit colegele mele este că prefectul din perioada respectivă, Ovidiu Drăgănescu, le-a spus să stea la poză cu străinul respectiv", spune Daniela Fetescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Timiş.

Ordin: cele mai sexy poliţiste, aliniate în careu

Îmbrăcat în uniformă de ofiţer, fotograful pozează în compania comandantului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat, Ioan Benga. În fotografie, englezul se confundă cu ceilalţi pompieri, în faţa a trei autospeciale. "Am fost solicitaţi de către acest fotograf, care era, din câte am înţeles, într-un turneu în care fotografia oameni în diverse activităţi. În general făcea portrete sau surprindea grupuri. Totul a durat 30 de minute", îşi aminteşte maiorul Lucian - Vasile Mihoc.

Cele mai multe fotografii realizate într-o singură instituţie provin de la Poliţia Timiş. Din ordinul fostului comandant, Săndel Palade, cele mai sexy poliţiste şi-au pus mini-jupe şi s-au cocoţat, picior peste picior, pe masa din sala de şedinţe a instituţiei. Alături de ele, Rip Hopkins îmbrăcat cu haină de piele şi pantaloni bleumarin. Cum a ajuns englezul să îmbrace haina de poliţist, o ştie numai comandantul Palade. Care, pensionat, spune că nu îşi aminteşte. "Nu îmi amintesc cum s-a întâmplat. A făcut o cerere", ne-a spus el.

Pozele lui Hopkins sunt de patrimoniu

Născut în Sheffield, Marea Britanie, Rip Hopkins trăieşte în Franţa, unde e membru al agenţiei pariziene VU. Are la activ aproape 100 de expoziţii, zeci de proiecte fotografice, a participat la scrierea unor cărţi sau producerea unor filme. Fotografiile lui fac parte din Fondul Naţional de Artă Contemporană a Franţei, Centrul Pompidou sau Centrul Naţional Audiovizual din Luxembourg. "Timişoara este oraşul de unde a început revoluţia română, în decembrie 1989. Două grupuri trăiesc împreună în acest oraş: cei de dinainte şi cei de după Revoluţie. Cei care au avut peste 25 de ani la revoluţia din 1989, au avut dificultăţi în a se adapta la capitalism. Cei mai tineri trăiesc pe deplin în acest nou sistem", explică Rip Hopkins.

STOP-CADRU. Funcţionarii Prefecturii Timiş au rămas stană de piatră

NAVETISTUL. Englezul are exact mina navetistului care mănâncă pe ziar