OMS vrea să declare încheiată pandemia de coronavirus. Ce urmează să se întâmple la nivel mondial

OMS vrea să declare încheiată pandemia de coronavirus. Ce urmează să se întâmple la nivel mondial OMS / Sursa: Arhiva EVZ

Conform unui înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, pandemia de coronavirus ar putea să fie declarată încheiată și să lase locul endemiei.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OSM) se pregătesc să declare încheiată pandemia de coronavirus. Mai exact, trecerea de la pandemie la endemie ce poate fi controlată. Afirmațiile au fost făcute de doctorul Dorit Nitzan, unul din reprezentanții OMS, conform flux24.ro.

OMS încă nu recomandă a treia doză a vaccinului

„Urmărim și învățăm mult de la Israel. Credem că guvernul israelian actionează bine, și suntem mulțumiți de pașii făcuți. Încă nu recomandăm în mod oficial al treilea vaccin, dar o s-o facem. Urmează și acest pas. Vaccinul este foarte sigur, nu este nici o problemă de siguranță vizavi de cea de-a treia doză. Încă nu o recomandăm, pentru că sunt țări care nu au primit încă primul și al doilea vaccin.

OMS este împotriva acestei măsuri. Lockdown e ultimatul pas care trebuie făcut”, a spus Dorit Nitzan, într-un interviu acordat jurnalistului israelian Attila Somfalvi de la Ynet.co.il. Medicul a mai precizat că OMS se pregătește să facă trecerea de la pandemie la endemie controlabilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

OMS este optimistă și cu privire la ritmul vaccinării, la nivel global. Aproape 30% din populația mondială a fost vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin. Peste 15% dintre oameni au fost imunizați cu schema completă de vaccinare, potrivit statisticilor OMS.

În total, la nivel mondial, au fost administrare peste 4, 4 miliarde de doze de vaccin, ceea ce înseamnă aproape jumătate din totalul de 10 miliarde de doze, despre care s-a estimat că ar fi necesar pentru vaccinarea a 70% din populația globală.

OMS vrea să declare pandemia încheiată

Deși cifrele sunt, în continuare, mari, specialiștii de la OMS spun că există o speranță cu privire la o ușoară descreștere a cazurilor săptămânale de infectare, începând cu sfârșitul lunii iulie, în special în Europa și în America de Nord și de Sud, teritorii afectate grav de pandemia de coronavirus.

Cu toate acestea, în Asia, cazurile de COVID-19 se află într-o constantă creștere, spun experții din Sănătate.

În țări precum Brazilia, Argentina, Columbia sau Spania, curba care urmărește evoluția infectărilor, se află în creștere de câteva zile, iar, în unele teritorii, chiar de câteva săptămâni.

În SUA, India, Rusia, Franța, Italia sau Iran, cazurile de infectare se mențin stabile sau sunt într-o ușoară creștere