OMS, un teren de Război Rece între SUA și China

OMS, un teren de Război Rece între SUA și China

Slăbiciunea OMS derivă mai degrabă din faptul că nu are nici o putere de constrângere, ci poate face doar recomandări, libere fiind statele membre să le urmeze sau nu. În plus, dacă nu a trimis imediat experți în China, este din cauza faptului că OMS este obligată să aibă acordul statului gazdă: „Dacă dorim o OMS mai puternică, trebuie să-i dăm mai multă putere ”, spune Anne Sénéquier.

Această diplomație fără caracter obligatoriu este o voință a statelor membre, deoarece le permite să evite orice amestec în treburile lor interne. Dar acest lucru duce la dezorganizare și politici individuale care nu favorizează lupta împotriva unui virus global. Pentru Antoine Flahault, înainte de a critica OMS, statele membre ar trebui „să-și măture propria ogradă”.

El s-a declarat surprins că aceste state nu au convocat comitetul executiv al OMS. Acest organism, format din treizeci și patru de state membre, este responsabil de administrarea organizației. „Comitetul executiv îi poate cere socoteală directorului și poate, de exemplu, să-i ceară să trimită o misiune în Taiwan”, a Flahault.

Înainte de a sublinia că nici Consiliul de Securitate al ONU, responsabil cu menținerea păcii și securității internaționale, nu s-a mai întâlnit de la începutul crizei Covid-19. „Întrebarea este dacă statele membre doresc într-adevăr un pilot în avion”, a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News