Temerile legate de declararea unei pandemii de coronavirus erau tot mai mari luni, după creşterea bruscă a noilor cazuri de infecţii raportate în Iran, Italia şi Coreea de Sud, deşi China a relaxat restricţiile de deplasare în mai multe zone, inclusiv în Beijing, în contextul în care ratele noilor infecţii au scăzut.

OMS, cu sediul la Geneva, a declarat pandemie epidemia de gripă porcină H1N1 din 2009, care s-a dovedit a fi moderată, declanşând anumite critici după ce mai multe companii farmaceutice s-au grăbit să dezvolte foarte repede vaccinuri şi medicamente împotriva acelui virus.

OMS a decretat că noul coronavirus apărut în oraşul chinez Wuhan în decembrie este stare de urgenţă publică internaţională, pe 30 ianuarie. Procedura avea scopul de a ajuta ţările cu slabe sisteme naţionale de sănătate să îşi consolideze procedurile de apărare.

De atunci, virusul s-a răspândit, ducând la 78.811 infecţii la nivel global. În China au fost confirmate 77.042 de cazuri de contaminare şi 2.445 de decese. În afara Chinei, au fost confirmate 1.769 de cazuri de contaminare în 28 de ţări şi 17 decese, potrivit celui mai recent bilanţ publicat de OMS pe site-ul său la 23 februarie.

„Nu există categoria oficială pentru o pandemie”, a declarat Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt al OMS. „OMS nu mai foloseşte vechiul sistem de fazare cu care anumiţi oameni ar putea fi familiarizaţi, din 2009. Sub incidenţa IHR (International Health Regulations), OMS a declarat stare de urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”, a adăugat el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat vineri: „Vreau să vă asigur că monitorizăm virusul 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte. Chiar acum când vă vorbesc situaţia noastră este aceasta – ne aflăm în continuare într-o fază în care limitarea infectărilor este posibilă, cu o fereastră de oportunitate care se îngustează”.

Te-ar putea interesa și: