OMS avertizează statele lumii cu privire la „interdicțiile generale de călătorie”: Omicron se va răspândi oricum

OMS avertizează statele lumii cu privire la „interdicțiile generale de călătorie”: Omicron se va răspândi oricum Sursa: Pixabay

OMS a avertizat împotriva „interdicției generale de călătorie” impuse de peste 50 de state de pe tot globul ca o modalitate de a limita răspândirea noii variante Omicron COVID-19.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea noii variante Omicron a coronavirusului, cerând ţărilor să adopte o abordare bazată pe o evaluare a riscurilor la nivel de stat.

Descoperirea variantei Omicron a declanşat temeri la nivel global privind o posibilă rezistenţă la vaccinuri şi ar putea prelungi pandemia de COVID-19 declanşată în urmă cu doi ani.

Interdicțiile nu ajută la stoparea răspândirii variantei Omicron

„Interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea internaţională şi sunt o povară grea asupra vieţilor şi mijloacelor de subzistenţă. În plus, ele pot avea un impact negativ asupra eforturilor globale de sănătate în timpul unei pandemii, descurajând ţările să semnaleze şi să facă schimb de date epidemiologice şi de secvenţiere”, a declarat OMS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe măsură ce lumea s-a pregătit rapid să abordeze varianta extrem de mutată a SARS-CoV-2 după ce Africa de Sud a raportat tulpina OMS a declarat că interdicțiile de călătorie nu vor preveni răspândirea virusului B. 1.1.529 varianta.

Africa de Sud a raportat pentru prima dată mutația la OMS pe 24 noiembrie

Două zile mai târziu, agenția de sănătate a ONU nu numai că a desemnat-o drept „variantă de îngrijorare”, dar a numit-o și Omicron. Cu toate acestea, la scurt timp au fost anunțate tot mai multe restricții de călătorie din partea națiunilor sud-africane unde a fost găsită noua variantă. Anterior, OMS a criticat țările pentru că „penalizează” Africa de Sud și Botswana pentru detectarea mutației.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a mai spus că lumea ar trebui să laude cele două națiuni sud-africane pentru detectarea variantei Omicron. În cel mai recent comunicat oficial al agenției de sănătate a ONU, că recentele „acțiuni au permis altor țări să își ajusteze rapid măsurile de răspuns în contextul pandemiei de COVID-19. OMS a cerut tuturor țărilor să dea dovadă de solidaritate globală în schimbul rapid și transparent de informații”.

Interdicțiile generale pun o povară grea asupra vieților și mijloacelor de trai

OMS a spus: „Interdicțiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea internațională și pun o povară grea asupra vieților și mijloacelor de trai. În plus, ele pot avea un impact negativ asupra eforturilor globale de sănătate în timpul unei pandemii, descurajând țările să raporteze și să partajeze date epidemiologice și de secvențiere.”

„Toate țările ar trebui să se asigure că măsurile sunt revizuite și actualizate în mod regulat atunci când noi dovezi devin disponibile cu privire la caracteristicile epidemiologice și clinice ale Omicron sau ale oricărui alt COV”, a adăugat acesta, potrivit republicworld.